Отидете към основна версия

15 109 12

$72 млрд. струвал на Русия един ден кампания в Крим

  • крим-
  • украйна
Снимка: АП/БТА

Близо $72 млрд. е струвал на бюджета на Русия един ден от авантюрата с изпращането на спецчастите на Кримския полуостров, пресмята РБК.

Агенцията се позовава на анализ на инвеститорите, които са оценили решението на горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията да изпрати войски в Украйна.

Индексът ММВБ загуби за един ден 10,8%, или $62,4 млрд от капитализацията, а Централната банка в Москва (ЦБ) инвестира на валутния пазар $10 млрд. в подкрепа на курса на рублата.

Засега големият бизнес запазва хладнокръвие, но инвеститорите избягват да прогнозират колко здрави ще са му нервите. В същото време двама експерти, близки до правителството, прогнозираха, че Централната банка може да вдигне още веднъж лихвата след като в понеделник я повиши до рекордните 7%. Следващото повишение може да се очаква за насроченото за 14 март заседание.

Политическите рискове като възможността за въвеждане на санкции от САЩ спрямо руски компании и банки, бизнесът не ги възприема на сериозно. Сбербанка, ВТБ, УниКредит, Райфайзенбанк и други заявиха пред РБК, че не са получили инструкции за възможни промени в политиката на дъщерните им компании в Русия.

САЩ прекратиха сътрудничеството си с Русия във военната област и още веднъж я призоваха да върне в базите си войските, разположени в Крим.

„Призоваваме Русия да деескалира кризата в Украйна и руските войски в Крим да се върнат в базите си, както изискват споразуменията за руския Черноморски флот“, коментира пред АП говорителят на Пентагона адмирал Джон Кърби.

Часове по-късно руският президент Владимир Путин даде сигнал, че е готов да отстъпки, давайки ясен заповед за връщане в базите им на войските от Западния военен окръг на Русия, които са в мобилизация от 26 февруари.

Сваленият от власт президент Виктор Янукович е поискал от Русия да се намеси в Украйна, за да защити населението от ескалацията на екстремизма. Това стана ясно от изявлението на руският посланик в ООН Витали Чуркин. Това стана ясно по време на таз нощното заседание на Съвета за сигурност.

Преди това САЩ засилиха натиска над Москва като обявиха, че прекъсват преговорите с Кремъл за инвестиции и търговия, така и партньорската програма във военната област. Мярката се отнася за двустранните маневри, срещи и военното планиране, обявиха от Пентагона.

Капитолият също се включи в единния фронт срещу Путин, обявявайки че сенаторите обмислят санкции срещу руски банки, замразяване на активите на руски държавни учреждения и частни инвеститори, а също така забрана за издаване на визи за руснаци.

Външните министри на ЕС, които се събраха на извънредна среща в понеделник, също обявиха, че подготвят санкции срещу Кремъл. Решението трябва да бъде взето на насрочения за четвъртък Съвет на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: