Отидете към основна версия

3 608 142

След нападение с дронове срещу Киев: Зеленски настоява за оръжия с далечен обсег

  • володимир зеленски-
  • нападение-
  • дронове-
  • киев-
  • оръжия-
  • далечен обсег

Русия извърши петата си атака с дронове срещу Киев за последните две седмици през нощта

Снимка: БГНЕС

Украйна се нуждае от оръжия с далечен обсег, за да защити градовете си и войските на фронтовата линия от руските бомби и дронове, заяви украинският президент Володимир Зеленски в неделя след масирана нощна атака с дронове и ракети, цитирано от Ройтерс.

Русия извърши петата си атака с дронове срещу Киев за последните две седмици през нощта, като украинските системи за противовъздушна отбрана унищожиха всички въздушни оръжия преди да достигнат столицата, съобщиха украинските военни.

Украинските военновъздушни сили съобщиха в Телеграм, че системите им за противовъздушна отбрана са унищожили 35 от 39-те дрона и две крилати ракети, които Русия е изстреляла през нощта. Според военновъздушните сили, оръжията са били насочени към 10 от регионите на Украйна.

Не стана ясно веднага колко безпилотни летателни апарати са били изстреляни към Киев. Не се съобщава за жертви и значителни щети, заяви в Телеграм Серхий Попко, началник на военната администрация на украинската столица.

"Само през изминалата нощ руската армия е използвала почти 40 'Шахеда' срещу Украйна. Важното е, че повечето от тях бяха свалени от нашите защитници на небето," заяви Зеленски в Телеграм, визирайки безпилотните самолети.

Той подчерта, че е необходимо да се унищожат руските бомбардировачи в руските военновъздушни бази, за да се защити Украйна от въздушни нападения.

"Нашият достатъчен потенциал за далечни полети трябва да бъде справедлив отговор на руския терор. Всеки, който ни подкрепя в това отношение, подкрепя защитата срещу терора," заяви Зеленски.

Зеленски поднови призива си към западните съюзници да разрешат удари с далечен обсег по Русия в петък в Лондон, като заяви, че Великобритания трябва да се опита да убеди партньорите си да премахнат ограниченията за използването им.

Членовете на НАТО са възприели различни подходи към това как Украйна може да използва оръжията, които те даряват. Някои от тях дадоха ясно да се разбере, че Киев може да ги използва за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, докато Съединените щати възприеха по-тесен подход, позволявайки оръжията им да бъдат използвани само непосредствено до руската граница срещу цели, подкрепящи руските военни операции в Украйна.

Русия изстреля три балистични ракети "Искандер", съобщиха украинските военновъздушни сили, без да уточнят какво се е случило с тях.

Военната администрация на Сумска област в североизточната част на Украйна, граничеща с Русия, съобщи в Телеграм, че руска ракета е повредила критична инфраструктура в Шосткинския район на областта.

Администрацията не предостави подробности за това каква инфраструктура е била поразена.

Не е имало незабавен коментар от страна на Русия относно атаките. Москва твърди, че не атакува граждански цели в Украйна.

"Тези систематични атаки с безпилотни самолети за пореден път доказват, че врагът активно търси възможност да нанесе удар по Киев," каза Попко. "Те тестват нови тактики, търсят нови пътища за подход към столицата и се опитват да разкрият местоположението на нашата противовъздушна отбрана."

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: