Отидете към основна версия

5 218 265

Нина Хрушчова: Шизофренията е част от генетичния код на Русия

  • нина хрушчова-
  • владимир путин-
  • русия-
  • кремъл-
  • украйна

През 2022-а година, с началото на войната срещу Украйна, участията на руски изпълнители постоянно биваха отменяни, а така просто хвърлят хората в обятията на Путин, потвърждавайки неговите идеи

Снимка: DW

"Ако руската литература или руската музика не правеха това, което правят, в Русия постоянно би имало диктатура", казва за ДВ Нина Хрушчова.

Нина Хрушчова, правнучката на съветския партиен и държавен деец Никита Хрушчов, която е професор по международни отношения в САЩ, е поканена да открие тазгодишния Залцбургски фестивал. "Това е огромна чест за мен", казва тя пред ДВ. Темата на фестивала е "Между рая и ада" и понеже Русия постоянно се намира между рая и ада, организаторите са взели решение на фестивала да присъства и руската култура, посочва Хрушчова пред ДВ.

Тя припомня, че през 2022-а година, с началото на войната срещу Украйна, участията на руски изпълнители постоянно биваха отменяни, а "така просто хвърлят хората в обятията на Путин, потвърждавайки неговите идеи, че Западът иска да "съкрати" руснаците".

На тазгодишната церемония по откриването в Залцбуг ще звучат произведенията на руските композитори Алфред Шнитке и Сергей Прокофиев, в програмата са включени две опери по произведения на Достоевски, а ще бъдат четени и писма на Навални.

ДВ: Как може руската култура да окаже положително влияние в самата Русия - за да могат хората свободно да изказват мнението си?

Н. Хрушчова: Тук би могло да се каже, че има много примери от руската култура, в които се засяга тази тема, а нещата въпреки това постоянно се повтарят. Първо - руската култура не е само за руската култура, Достоевски говори за всички. Просто руската култура е култура на 11 часови зони, това е страна, в която шизофренията е част от нейния генетичен код, ако имаме предвид, че от едната страна е Калининград, а от другата са Владивосток и Камчатка. Към този разрив на човешката душа се прибавят огромните страдания и огромният размер на страната - той принципно представлява макрокосмос на човешките преживявания. Ако руската литература или руската музика не правеха това, което правят, в Русия постоянно би имало диктатура. А ние виждаме, че това невинаги е било така. В даден момент виждаме, че Русия чете достатъчно руска литература, слуша достатъчно Прокофиев и Шнитке и си казва - как си позволихме да станем такива. В такива случаи, както отбелязва Сахаров, тя дава урок на света. Затова руската култура е толкова незаменима.

Разбира се, иска ни се сталинизмът, путинизмът да не се повтарят, но това е проблем на размера. Защото Русия е като махало - тя постоянно се люшка от едната крайност в другата, като без описанието на това - например без Солженицин - на нас би ни било много трудно да разберем първо действията на Сталин и разпада на Съветския съюз при Брежнев, а след това действията на Путин и неговото нахлуване в Украйна. Не съм сигурна, че знам как да се действа на този фон, но то е изключително необходимо като анализ и обяснение.

ДВ: Сега Русия има две култури - едната, която остана при Путин, и другата, която замина. Та нали те ще се разминат - ще тръгнат в различни посоки?

Н. Хрушчова: Те вече са се разминавали така и след 1917-а година, и през 1970-те. След което са се обединявали. Това наистина е много жалко и ми се иска да доживея да се случи отново. А то ще се случи. В края на краищата и заминалите, и останалите ще се обединят. Но е жалко, че това махало ще продължи да се мята и да убива хора, създавайки проблеми за населението на света.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания