Отидете към основна версия

1 402 11

Ключово американско посещение в Тайван

  • тайван-
  • тайпе-
  • сащ

Делегацията се състои от членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия

Снимка: Shutterstock

Делегация от членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия пристигна на посещение в Тайван, съобщи външното министерство на острова. Делегацията, водена от Мерилин Стрикланд (щат Вашингтон), се състои от четири жени парламентаристи. Включва още Джулия Браунли (Калифорния), Джил Токуда (Хавай), Жасмин Крокет (Тексас). Визитата ще продължи от 11 до 15 август.

Делегацията ще бъде приета от ръководителя на администрацията на Тайван Лай Цинде и неговия заместник Сяо Мейцин, както и ръководителя на външното министерство на острова Лин Дзялун. По време на тези контакти американската делегация планира да обсъди сътрудничеството между САЩ и Тайван, проблемите на сигурността в Тайванския проток и в региона като цяло.

Джил Токуда дойде в Тайван през юни 2023 г. като част от делегация, водена от председателя на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Роджърс. Нейни колеги пристигнаха на острова за първи път.

САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката на „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе. САЩ са основният доставчик на оръжия за тайванската армия. В момента изоставането от американски оръжейни доставки на острова възлиза на около 19 милиарда долара, Пекин настоява Вашингтон да спре да предоставя военна помощ на Тайван, тъй като подобни действия нанасят сериозни щети на китайско-американските отношения.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в Гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.

Свързани новини