11 Август, 2024 13:43 1 401 11

Ключово американско посещение в Тайван

  • тайван-
  • тайпе-
  • сащ

Делегацията се състои от членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия

Ключово американско посещение в Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Делегация от членове на Камарата на представителите на САЩ от Демократическата партия пристигна на посещение в Тайван, съобщи външното министерство на острова. Делегацията, водена от Мерилин Стрикланд (щат Вашингтон), се състои от четири жени парламентаристи. Включва още Джулия Браунли (Калифорния), Джил Токуда (Хавай), Жасмин Крокет (Тексас). Визитата ще продължи от 11 до 15 август.

Делегацията ще бъде приета от ръководителя на администрацията на Тайван Лай Цинде и неговия заместник Сяо Мейцин, както и ръководителя на външното министерство на острова Лин Дзялун. По време на тези контакти американската делегация планира да обсъди сътрудничеството между САЩ и Тайван, проблемите на сигурността в Тайванския проток и в региона като цяло.

Джил Токуда дойде в Тайван през юни 2023 г. като част от делегация, водена от председателя на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Роджърс. Нейни колеги пристигнаха на острова за първи път.

САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и ги установиха с КНР. Признавайки политиката на „един Китай“, Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакти с администрацията на Тайпе. САЩ са основният доставчик на оръжия за тайванската армия. В момента изоставането от американски оръжейни доставки на острова възлиза на около 19 милиарда долара, Пекин настоява Вашингтон да спре да предоставя военна помощ на Тайван, тъй като подобни действия нанасят сериозни щети на китайско-американските отношения.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха там, след като бяха победени в Гражданската война в Китай. Оттогава островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искандер М

    11 4 Отговор
    Искат нов фронт срещу Китай
  • 2 Хохо Бохо

    17 4 Отговор
    То и в 404 имаше такива ключови посещения. Даже една и курабийки раздаваше. Видяхме каква стана тя. Събудиха мечката сега се готвят да събудят и дракона

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Нещата трябва да стават с икономически натиск, а не с кръвопролития.
  • 4 глоги

    4 3 Отговор
    четири жени- парламентаристи. Парламентаристки.
  • 5 въпросче

    9 4 Отговор
    Какво правят сащиянците в Тай ван? Какви ги белят там?
  • 6 кастроли

    4 7 Отговор
    Подготвя се световна война. Ще видим,къде ще разположат ядренни подводници и ракети тия амери.
  • 7 Хей

    6 1 Отговор
    Как върви наступ под термобарични бомби? Днес сте го забравили. Разбрахте ли защо се казва Курска област?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кравите

    1 0 Отговор
    разпалват нова война и после пак ще мънкат с клишетата “непредизвикано пълномащабно нахлуване” и “агресивна война” все едно може да има неагресивна война…
  • 10 Дъртото миЛенче

    1 0 Отговор
    е от най-гнъсните цензори! Дъно!!!
  • 11 Казуар

    0 0 Отговор
    През 1949 г. комунистите в Китай свалиха законното правителство подобно както стана в България, и Мао изби милиони китайци.