Отидете към основна версия

19 Август, 2024 04:43, обновена 19 Август, 2024 04:43 5 208 185

Зеленски: Целта на офанзивата ни в Русия е да създадем буферна зона в Курска област

  • украйна-
  • русия-
  • курска област-
  • володимир зеленски

Русия нападна Киев от въздуха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изненадващата украинска офанзива в руската Курска област цели създаването на буферна зона там за предотвратяване на по-нататъшни руски атаки през границата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявлението си украинският президент за първи път ясно дефинира целите на операцията, която започна на 6 август. По-рано той обяви, че целите на Украйна са да се защитят жителите в съседната украинска Сумска област от постоянния руски обстрел.

"Сега основната ни задача в отбранителните операции е да намалим колкото е възможно повече военния потенциал на Русия и да предприемем максимални контраофанзивни действия. Това включва създаване на буферна зона на територията на агресора - с нашата операция в Курска област", заяви Зеленски в ежедневното си вечерно обръщение.

Тази седмица Украйна унищожи ключов мост в Курска област и нанесете удар по още един мост наблизо, нарушавайки линиите на снабдяване на руската армия, макар че руските сили могат да използват понтони или по-малки мостове за операциите си, посочва АП.

Зеленски потвърди, че украинската операция в руската Курска област продължава да нанася загуби на руската армия и на руската държава.

Междувременно украинската противовъздушна отбрана се задейства рано тази сутрин за отразяване на руска въздушна атака срещу украинската столица Киев, съобщи киевската военна администрация в канала си в "Телеграм", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очевидци съобщиха пред Ройтерс, че са чули взривове, подобни на тези, които се чуват при задействането на системите за противовъздушна отбрана.

Той благодари на украинските военнослужещи, участващи в операцията в Курска област и сражаващи се на източния фронт в Украйна. Днес руските сили обявиха, че са нанесли удар по още един мост в Курска област.

В същото време Зеленски призова съюзниците на Украйна да ускорят доставката на обещаната военна помощ.

"Що се отнася до доставките от нашите партньори - трябва да се ускорят, умоляваме за това. Войната няма почивен ден", обяви украинският държавен глава.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 90 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: