Отидете към основна версия

1 085 10

Кметът на Тирана обяви безплатен градски транспорт за пенсионери от 2025 г.

  • албания-
  • пенсионери-
  • безплатен-
  • градски транспорт-
  • тирана

Велиай допълни, че е наясно, че инфлацията и високите цени в Албания са стрес за пенсионерите, затова община Тирана ще даде своя принос

Снимкa: БГНЕС

Кметът на Тирана Ерион Велиай заяви днес, че от 1 януари 2025 г. пенсионерите в албанската столица ще ползват безплатно градски транспорт, съобщава Евронюз Албания, цитирано от БТА.

Велиай допълни, че е наясно, че инфлацията и високите цени в Албания са стрес за пенсионерите, затова община Тирана ще даде своя принос, като направи пътуването на всички свои пенсионери безплатно от началото на следващата година.

По време на днешна инспекция на линия от градския транспорт, снабдена изцяло с нови автобуси, кметът на Тирана каза, че билетът за автобус в Тирана е с най-ниска цена в района на Западните Балкани, предаде АТА.

Градският транспорт в Тирана се обслужва единствено от автобуси, а един билет струва 40 албански леки или близо 80 стотинки в български лева.

Велиай подчерта, че въпреки че инфлацията през последните десет години е довела до повишаване на цените, цената на билета няма да бъде увеличавана. Той посочи, че градският транспорт в Тирана обслужва повече от 1 милион граждани с около 180 хиляди пътници на ден.

Кметът допълни, че градските линии в Тирана вече са достъпни и в приложението „Google Maps“, което е в помощ не само на гражданите на страната, но и на много туристи.

Велиай информира, че в момента тече цялостна трансформация на градския транспорт в Тирана, която включва поставяне на нови информационни табели и електронни табла по спирките, които да показват оставащото време до следващия автобус. Табелите ще бъдат по подобна методология, използвана в Париж, Лондон и Ню Йорк.

През 2022 г. общинският съвет на Тирана реши да направи безплатни абонаментните карти за студентите в столицата, припомня телевизия „Топ Ченъл“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: