23 Август, 2024 07:34 1 054 10

Кметът на Тирана обяви безплатен градски транспорт за пенсионери от 2025 г.

  • албания-
  • пенсионери-
  • безплатен-
  • градски транспорт-
  • тирана

Велиай допълни, че е наясно, че инфлацията и високите цени в Албания са стрес за пенсионерите, затова община Тирана ще даде своя принос

Кметът на Тирана обяви безплатен градски транспорт за пенсионери от 2025 г. - 1
Снимкa: БГНЕС

Кметът на Тирана Ерион Велиай заяви днес, че от 1 януари 2025 г. пенсионерите в албанската столица ще ползват безплатно градски транспорт, съобщава Евронюз Албания, цитирано от БТА.

Велиай допълни, че е наясно, че инфлацията и високите цени в Албания са стрес за пенсионерите, затова община Тирана ще даде своя принос, като направи пътуването на всички свои пенсионери безплатно от началото на следващата година.

По време на днешна инспекция на линия от градския транспорт, снабдена изцяло с нови автобуси, кметът на Тирана каза, че билетът за автобус в Тирана е с най-ниска цена в района на Западните Балкани, предаде АТА.

Градският транспорт в Тирана се обслужва единствено от автобуси, а един билет струва 40 албански леки или близо 80 стотинки в български лева.

Велиай подчерта, че въпреки че инфлацията през последните десет години е довела до повишаване на цените, цената на билета няма да бъде увеличавана. Той посочи, че градският транспорт в Тирана обслужва повече от 1 милион граждани с около 180 хиляди пътници на ден.

Кметът допълни, че градските линии в Тирана вече са достъпни и в приложението „Google Maps“, което е в помощ не само на гражданите на страната, но и на много туристи.

Велиай информира, че в момента тече цялостна трансформация на градския транспорт в Тирана, която включва поставяне на нови информационни табели и електронни табла по спирките, които да показват оставащото време до следващия автобус. Табелите ще бъдат по подобна методология, използвана в Париж, Лондон и Ню Йорк.

През 2022 г. общинският съвет на Тирана реши да направи безплатни абонаментните карти за студентите в столицата, припомня телевизия „Топ Ченъл“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    8 0 Отговор
    ДС доносника, ще последва ли неговия пример...
  • 2 Варна

    3 1 Отговор
    също прави безплатно пътуването в гр транспорт за пенсионери от 1.01.25г

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Дааааа

    4 0 Отговор
    Браво
  • 4 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Албания до скоро бе на последно място по доходи в Европа. Сега благодарение на сглобката вече ние сме на тяхното място
  • 5 София

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Шиптъри долни гнусни

    Коментиран от #7

  • 6 Мнение

    6 1 Отговор
    Някъде по света има и свестни хора, които съчувстват на положенирто, в кодто са изпадналипенсионерите. Особено българските - много бедни и много богати такива. В България разликата мржду най-малката и най-голямата пенсия е повече от 8 пъти?!!! Осем пъти! Това го няма никъде по света. Едно да живееш с 400-500левасъссем друго е с 3000 - 3400 лева. Не тряба да има уравниловка, но това, което е положението с пенсиите в България, е направо отвратително. Такива разлики са недопустими, при положение, че нуждите на пенсионерите са вече еднакви, след като се пенсионират.
  • 7 какъв ти е проблема,

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "София":

    освен човешка простотия???? Че дори бързаш да ни я демонстрираш. Какво те дразнят "шиптърите", а не се сърдиш на нашите "благородници" в управлението? Въпросът е друг. Но такова отношение също показва защо вървим назад, дори след Албания.
  • 8 Албанци, никога няма да ви догоним

    2 0 Отговор
    Кога ще ги стигнем... албанците?
    Е сега вече ако кажете, че българските власти не са крадливи, лъжливи, престъпни, продажни... не знам кога ще го кажете.
  • 9 КАТО СТАНЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    ЩЕ ВИДИМ
  • 10 дядото

    1 0 Отговор
    явно корупцията в албания е на поносимо ниво, а политиците и властта на крадат като у нас и затова имат и пари за хората
Новини по държави: