Отидете към основна версия

1 387 17

Китай и Беларус укрепват сътрудничеството си в търговията, сигурността и енергетиката

  • китай-
  • беларус-
  • сътрудничество-
  • търговия-
  • сигурност-
  • енергетика

Ли пристигна в Беларус вчера, след края на първата си визита в Русия като китайски премиер.

Снимкa: БГНЕС

Китай и Беларус се споразумяха да укрепят сътрудничеството в редица сектори, като търговия, сигурност, енергетика и финанси, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Това стана ясно от съвместно изявление, публикувано ден след срещата на китайския премиер Ли Цян с министър-председателя на Беларус Роман Головченко в Минск.

Посочва се, че двете страни ще засилят сътрудничеството и по отношение на индустриалните вериги за доставки и ще продължат да подобряват улесняването на търговията, за да намалят разходите.

Освен това, Беларус възнамерява да задълбочи сътрудничеството с икономическия район на Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао – мегаполис, който обхваща девет града, включително Гуанджоу, Шенжен и Джухай.

Китайската медия China Daily посочва, че Беларус е сред първите страни, които са откликнали на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

По време на посещението си в Минск Ли заяви, че отношенията между Китай и Беларус са се съхранили през последните 32 години въпреки променящия се международен пейзаж.

Китай е вторият по големина търговски партньор на Беларус и най-големият търговски партньор на страната от Азия. Двустранната търговия е надхвърлила 8,4 милиарда долара през миналата година.

Ли пристигна в Беларус вчера, след края на първата си визита в Русия като китайски премиер.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: