Отидете към основна версия

1 358 11

Макрон и Вучич ще обсъдят сделката за френските изтребители „Рафал“ по време на срещата си

  • еманюел макрон-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • франция-
  • рафал-
  • изтребители

В предстоящата дискусия със сръбския президент Александър Вучич Макрон възнамерява да разгледа широк спектър от теми, включващи икономика, здравеопазване, енергетика, култура и изкуствен интелект.

Снимкa: БГНЕС

По време на двудневното посещение Макрон и Вучич планират да обсъдят сделката за закупуването на френските изтребители „Рафал“, енергетиката и изкуствения интелект. Това е втората среща тази година между двамата президенти, след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград през май, цитирано от News.bg.

Късно в сряда Вучич съобщи, че има нерешени проблеми с покупката на изтребители „Рафал“, оценени на около 3 милиарда евро. „Не става дума за цената, а за определени гаранции... ние работим по този въпрос от четири дни“, заяви той пред държавната телевизия RTS.

„Такава военна технология не се купува само с пари, а и със залог за външнополитическа позиция“, добави той.

В предстоящата дискусия със сръбския президент Александър Вучич Макрон възнамерява да разгледа широк спектър от теми, включващи икономика, здравеопазване, енергетика, култура и изкуствен интелект. Този подход бележи промяна от предишните разговори, които се фокусираха основно върху военното сътрудничество и енергетиката. Разширеният дневен ред подчертава цялостния подход за укрепване на връзките между Франция и Сърбия.

Очаква се разговорите да завършат с подписването на редица споразумения, демонстриращи конкретен ангажимент за сътрудничество в различни сектори. Тази стъпка отразява задълбочаването на отношенията между двете нации, готови да донесат взаимни ползи.

Макрон също така обсъди концепцията за стратегическа автономия на ЕС, подчертавайки нейното значение в области като индустрия, критични суровини, медицина и изкуствен интелект. Той изтъкна значимата роля на Сърбия в процеса на разширяване на ЕС, подчертавайки, че интеграцията на Сърбия е ключова за силата и сплотеността на блока.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: