Отидете към основна версия

2 166 39

Южната ни съседка гледа едновременно и на Изток, и на Запад

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • шос-
  • ес-
  • политика

Турция няма да избира между ЕС и ШОС

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция възнамерява да развива едновременно отношения с Изтока и Запада; само в този случай тя ще бъде силна и уважавана. Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, отбелязвайки, че Анкара не избира в полза на Европейския съюз или Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

„Турция може да стане силна и уважавана държава, ако развива отношения едновременно с Изтока и Запада. Всеки друг път ще навреди на Турция. Ние не правим избор между ЕС и ШОС, както някои твърдят. Не е необходимо да правим такъв“, каза той в Истанбул на церемонията по връчването на дипломите на завършилите Военноморското училище на републиката. Предаването беше осъществено от телевизионния канал TRT Haber.

Ердоган каза след юлската среща на върха на НАТО, че Турция възнамерява да стане пълноправен член на ШОС. Сега тя има статут на наблюдател в организацията.

Анкара официално се стреми да се присъедини към ЕС като пълноправен член от 2005 г. Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че членството в Европейския съюз е стратегическа цел за Анкара, но се противопоставя на свързването на въпроса за нейната интеграция в ЕС с проблема за заселването в Кипър. По-рано турските власти заявиха, че уреждане на Кипър е възможно само чрез признаване на съществуването на две държави на острова.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: