Отидете към основна версия

1 077 41

Китай краде таланти и ключови технологии от Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • кражба-
  • високи технологии-
  • шпионаж-
  • загуба-
  • привличане на таланти

Индустриалният шпионаж е довел до загуби в размерна минимум 385 милиона долара

Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай (MAC) предупреди в четвъртък, че Китай засилва усилията си да привлече таланти от Тайван от високотехнологичния сектор и да открадне ключовите му технологии, като това е очевидно от наскорошното увеличение на броя на подобни случаи.

Развитието на Тайван е основано на технологиите, което прави изключително важно страната да запази своята технологична сила и предимство, заяви заместник-ръководителят и говорител на MAC Лян Уен-чиен на пресконференция.

„Привличането на нашите високотехнологични таланти винаги е било сериозен проблем за нас“, каза Лян, добавяйки, че са регистрирани нови три случая през последната седмица.

Наличието на три нови случая в рамките на една седмица е индикация, че усилията на китайските предприятия да привлекат таланти от Тайван нарастват, отбеляза той.

Забележките на Лян последваха прессъобщение от MAC в сряда, в което се казва, че Китай може да увеличи усилията си за привличане на таланти от Тайван и кражба на ключовите му технологии на фона на все по-напрегнатите икономически и търговски отношения между Китай и западните страни.

„Тайван трябва да избягва да се превръща в слабо звено в демократичния лагер по отношение на изтичането на технологии и таланти“, се посочва в съобщението.

В четвъртък LUXSHARE-ICT Co., Ltd., която има китайска компания-майка, бе посочена от Лян като една от тайванските компании, замесени в трите случая.

Обвиненията срещу компанията включват заговор с двама бивши служители на TDK TAIWAN Corp., тайванско дъщерно дружество на японско предприятие за електроника, за извършване на действия в нарушение на Закона за търговските тайни на Тайван, според Окръжната прокуратура на Таоюан.

Двамата бивши служители на TDK TAIWAN, с фамилии Ву и Хуанг, са работили в областта на научноизследователската и развойната дейност и незаконно са възпроизвели и изнесли ключовите технологии на компанията към китайската компания-майка на LUXSHARE-ICT около времето, когато са напускали работата си през 2020 г., заявиха от прокуратурата в прес-съобщение.

Ву и Хуанг са нарушили задълженията си за конфиденциалност към TDK TAIWAN в преследване на по-високи заплати в LUXSHARE-ICT, след като били привлечени от председателя на китайската компания-майка на LUXSHARE-ICT да създадат екип за научноизследователска и развойна дейност в Тайван, се казва в съобщението.

Техните действия на индустриален шпионаж са довели до икономически загуби от най-малко 385 милиона щатски долара за TDK TAIWAN, съобщиха от прокуратурата, призовавайки за тежки присъди срещу тях.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини