1 Септември, 2024 10:08 1 075 41

Китай краде таланти и ключови технологии от Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • кражба-
  • високи технологии-
  • шпионаж-
  • загуба-
  • привличане на таланти

Индустриалният шпионаж е довел до загуби в размерна минимум 385 милиона долара

Съветът по въпросите, свързани с континентален Китай (MAC) предупреди в четвъртък, че Китай засилва усилията си да привлече таланти от Тайван от високотехнологичния сектор и да открадне ключовите му технологии, като това е очевидно от наскорошното увеличение на броя на подобни случаи.

Развитието на Тайван е основано на технологиите, което прави изключително важно страната да запази своята технологична сила и предимство, заяви заместник-ръководителят и говорител на MAC Лян Уен-чиен на пресконференция.

„Привличането на нашите високотехнологични таланти винаги е било сериозен проблем за нас“, каза Лян, добавяйки, че са регистрирани нови три случая през последната седмица.

Наличието на три нови случая в рамките на една седмица е индикация, че усилията на китайските предприятия да привлекат таланти от Тайван нарастват, отбеляза той.

Забележките на Лян последваха прессъобщение от MAC в сряда, в което се казва, че Китай може да увеличи усилията си за привличане на таланти от Тайван и кражба на ключовите му технологии на фона на все по-напрегнатите икономически и търговски отношения между Китай и западните страни.

„Тайван трябва да избягва да се превръща в слабо звено в демократичния лагер по отношение на изтичането на технологии и таланти“, се посочва в съобщението.

В четвъртък LUXSHARE-ICT Co., Ltd., която има китайска компания-майка, бе посочена от Лян като една от тайванските компании, замесени в трите случая.

Обвиненията срещу компанията включват заговор с двама бивши служители на TDK TAIWAN Corp., тайванско дъщерно дружество на японско предприятие за електроника, за извършване на действия в нарушение на Закона за търговските тайни на Тайван, според Окръжната прокуратура на Таоюан.

Двамата бивши служители на TDK TAIWAN, с фамилии Ву и Хуанг, са работили в областта на научноизследователската и развойната дейност и незаконно са възпроизвели и изнесли ключовите технологии на компанията към китайската компания-майка на LUXSHARE-ICT около времето, когато са напускали работата си през 2020 г., заявиха от прокуратурата в прес-съобщение.

Ву и Хуанг са нарушили задълженията си за конфиденциалност към TDK TAIWAN в преследване на по-високи заплати в LUXSHARE-ICT, след като били привлечени от председателя на китайската компания-майка на LUXSHARE-ICT да създадат екип за научноизследователска и развойна дейност в Тайван, се казва в съобщението.

Техните действия на индустриален шпионаж са довели до икономически загуби от най-малко 385 милиона щатски долара за TDK TAIWAN, съобщиха от прокуратурата, призовавайки за тежки присъди срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    18 10 Отговор
    Краде
    А вас яд ли ви е

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    31 11 Отговор
    Темите за Украйна и Палестина овехтяха. Сега мисирките подхванаха нова тема: Злия Китай и прекрасния Тайван !

    Коментиран от #8

  • 3 Справедливко

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    Ами ще краде. Като сам не може нищо, какво друго му остава.

    Коментиран от #38

  • 4 Някой

    23 11 Отговор
    Какво значи "краде"? Ако търсиш по - добри условия за работа и живот, това означава ли, че някой те краде? Хайде стига с тия двойни стандарти, че се нагледахме, наслушахме и четем почти ежедневно как изтичат мозъци и промишлености към една друга територия

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мисаибе Шамаибът

    12 3 Отговор
    А що не крадат от България?🙉🤡🙉

    Коментиран от #22

  • 7 То е

    16 7 Отговор
    Все едно България да краде от Варна …

    Коментиран от #10

  • 8 Изоставаш

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Тайван е тема от глобално значение от бая време насам. Осведомявайте се качествено, моля ви. Или само си чешеш езика в неделя сутрин?
  • 9 Ти бавен ли си

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Крадат се основни технологии. Присвояват се. Айде карай малко мисъл, а не така повърхностно
  • 10 Ще те науча

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "То е":

    Нали си наясно, че Тайван е истинският Китай? Или имаш пропуски?

    Коментиран от #34

  • 11 Някой си

    12 10 Отговор
    Не са глупави китайците...
    Един мой приятел го "откраднаха". Работи в ИТ сферата и беше доста добре тук, но му направиха предложение от Китай и той го прие. Всички го мислехме за луд да се вдигне и да отиде чак там в "Комунизма".
    Като се върна на почивка ни разказа, как живее. Плащали му в пъти повече, отколкото би получавал в Европа. Осигурен огромен апартамент, чисто нов автомобил (някаква китайска алтернатива на Мерцедес, която за първи път виждал, но бил супер) и пълна свобода да прави всичко, което пожелае.
    Самата работа, от друга страна не била дори работа. Почти не работел в смисъла на това да върши работата, която е вършил до момента. Основното, което правел е да обучава и показва на китайците определени практики в разработката на много специфичен софтуер. Те били като гъби и попивали всичко, а и работели, като роботи. По цял ден четат, пишат и повтарят едно и също нещо, докато не го усвоят до съвършенство.
    Та, не са глупави китайците. Целия Свят налива пари там за производство и те ги инвестират доста умно. Плащат на един за да учат стотици, че и хиляди от него и ще продължат да плащат, докато вече нямат нужда и започнат сами да се оправят с всичко...

    Коментиран от #24, #27, #28, #29

  • 12 Мхм сигурно

    15 4 Отговор
    Вместо да се вълнуват от Тайван и Китай, нашите журналисти да вземат да сметнат, колко българи са привлечени от ЕС и САЩ. За тези хора държавата ни е осигурила детска градина, училище и университет, а накрая те плащат данъци в друга държава. И може да сметнат и колко милиарда са загубите и пропуснатите ползи на България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Миризлив пор

    8 2 Отговор
    Стига сте наричали "кражба" когато някой се премести! Тук виждам, как едни хора, неоценени от бившия си работодател са започнали да си търсят нова работа, намерили са я, условията са по добри, заплащането също. Никой не е роб или крепостен селянин! Всеки се грижи за собственото си благополучие. Вместо да се жалват за загуби от над 300 милиона, да уволнят мениджмънта, за това че не е предложил нещо по добро от конкуренцията!

    Коментиран от #36

  • 21 Госあ

    10 8 Отговор
    тайвански технологии и таланти - няма. Има китайски. И досега ги крадяха краварника, обаче самите жидосакси са притеснени, че китайчетата вече не ходят у краварника. Има статии по въпроса.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    0 8 Отговор
    Покрай тайванския въпрос, Китай да вземе и Филипините и да даде на япончетата некой друг остров, дето толко искат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хуа Уей

    4 2 Отговор
    Мене пък краварите се мъчат да ме утрепят вече 6-7 години, ама не им се получава!
    Пък скоро като си вземем Тайван... Чао Ейпъл...
  • 27 Госあ

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си":

    в Китай са технологиите. Капацитета е необятен, както казваше бай Тошо матриял - всеки ден и час, навсякъде. Само да искаш да работиш. Китай има по-голям капацитет от Япония и Корея взети заедно. Това трябва да говори нещо на плодзеленчукарите. Направете си труда да видите медалите им от олимпиади по природни науки и математика. Университета в Пекин е в топ 10. Ама с реални науки, не с бръшлянови лиги и мениджмънт. На всичкото отгоре, редките метали за компонентите за електроника на 80% са в Китай.

    Коментиран от #37

  • 28 Ганьо очарован

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си":

    Цитат "Те били като гъби и попивали всичко, а и работели, като роботи. По цял ден четат, пишат и повтарят едно и също нещо, докато не го усвоят до съвършенство"
    Роботи в човешко тяло и трансхуманизъм в действие! Привет от новият световен ред!

    Коментиран от #30

  • 29 Ха-ха

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си":

    Можел да прави квот си искау Китай. Твоят преател да пробва да не се ваксинира при следващата пландемия
  • 30 Госあ

    5 8 Отговор

    До коментар #28 от "Ганьо очарован":

    Не Ганьо, това е разликата между изтока и запада. Въпрос на ценности, едните обичат да крадат и лъжат с качени крака на масата с чаша уиски и да се шматкат налево надесно като туристи, другите харесват да работят до откат, за да постигнат съвършенство. Едните считат, че планетата е създадена за тях, за да я експлоатирет безцеремонно по християнския завет, другите считат, че трябва да живеят в хармония с нея. Принципно не отричам западните ценности напълно, но предпочитам източните, особено що се касае за хармонията. Затова считам, че западната и източната култури са като ин и ян - допълващи се.

    Коментиран от #32

  • 31 Китай

    5 5 Отговор
    Крадец номер едно на планетата. За галактиката все още информацията не е пълна.
  • 32 фикс

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Били са някога източни ценности. Сега всичко става, както каже другарят еди кой си. Мао беше пионерът.
  • 33 Наблюдател

    2 3 Отговор
    Е и какво от това хората искат по добро възнаграждение какво от това че са привлечени от Китай те са там доброволно все пак Китай има възможностите да се развият повече
  • 34 По-голяма

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ще те науча":

    Простотия не можа да кажеш! Новият, либерален прочит на историята с атлантически уклон, може да каже всичко. Но дори и съчиняващите псевдо история не признават Тайван за държава! Продажбата на ценности, морал и човещина за жълти стотинки, няма да те направи по-богат духовно или морално …
  • 35 Ник

    2 1 Отговор
    Китай иска да превземе Тайван заради производството на чипове. Но производството на най-новото поколение чипове беше преместено в САЩ.
  • 36 Американците са

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Миризлив пор":

    пресметнали, че откакто се е родил докато стане ИТ инженер (примерно) някой си, това струва на държавата и родителите му около $0,5млн. Малка България има 200 000 емигранти в САЩ, значи сме инвестирали $100млрд. само там. Да не се чудим тогава защо сме бедни.
  • 37 Просто са голяма държава,

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    японците и ю.корейците са 1/10 от китайците. БВП на бедна България е $100млрд. и умножен по 230 (толкова са повече китайците от нас) се получават $23трлн., а техният е $18трлн. Ама имали 51 ядрени реактора - нашите са 2 но по 230 стават 460, а бяха 6 преди 20 години. Да умножаваме ли 6,5млн. тона пшеница произведена у нас по 230? Китайският добив е 138млн. т., а световният е 800млн. т.

    Коментиран от #39

  • 38 А ти от къде

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Справедливко":

    знаеш, ходил ли си там или Галя ти го каза?
  • 39 Малийййй,

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Просто са голяма държава,":

    че лесно смяташ! По твоята логика, ако имаш един лев и ти дадат още един, значи имаш ръст 100%.

    Коментиран от #41

  • 40 В Кравария

    1 3 Отговор
    е пълно с крадени учени, крадени научни постижения, крадени суровини. Че те и страната отсразнаха от индианците.
  • 41 Математика му викат,

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Малийййй,":

    не е за всеки.