Отидете към основна версия

3 297 228

Зеленски: Западът трябва да позволи удари дълбоко в Русия и да увеличи оръжейните доставки

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • оръжия-
  • русия-
  • оръжейни доставки

Украйна отдавна призова партньорите си да ѝ разрешат да използва западни оръжия по цели в дълбочина на вражеска територия

Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза в понеделник, че западните съюзници на Украйна не само трябва да позволят използването на оръжията им за удари дълбоко в Русия, но и да доставят повече от тези оръжия на Киев, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Украйна отдавна призова партньорите си да ѝ разрешат да използва западни оръжия по цели в дълбочина на вражеска територия, а тези призиви се засилиха в контекста на нарастващите руски въздушни удари срещу украински енергийни инсталации, инфраструктура и жилищни сгради.

След среща с нидерландския премиер Дик Схоф в югоизточния украински град Запорожие в понеделник, Зеленски каза, че Киев е "по-положително настроен" относно перспективите за получаване на такова разрешение.

"Просто разрешение не е достатъчно", каза той, добавяйки, че съюзниците трябва да осигурят доставки на оръжия за подобни атаки. "Не получихме всичко, което бихме искали да използваме", добави Зеленски.

Той също така отбеляза, че някои споразумения за доставки не са изпълнени.

Зеленски спомена, че е обсъдил с Схоф укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна. Той добави, че има "някои идеи" за увеличаване на броя на самолетите F-16, дарени от съюзниците, един от които беше изгубен при катастрофа в Украйна миналата седмица.

"Ще продължим да предоставяме оборудване за противовъздушна отбрана и F-16, както и финансиране за боеприпаси", каза Схоф.

Той добави, че Нидерландия ще предостави на Украйна около 200 милиона евро (221,4 милиона долара) за ремонт на енергийна инфраструктура и хуманитарна помощ.

Нидерландия ще достави обновени газови турбини на стойност 29,5 милиона евро и е отпуснала 45 милиона евро за ремонт на енергийна инфраструктура, съобщава холандското външно министерство.

Парите идват от фонд за помощ от 400 милиона евро, който нидерландското правителство обеща на Украйна по-рано тази година.

Зеленски също коментира ситуацията на фронтовата линия, като заяви, че трансграничното нахлуване на Украйна в западния руски регион Курск се движи "според плана".

Той добави, че Украйна смята, че операцията може да помогне за облекчаване на натиска върху Покровския фронт в източната част на Украйна, където Русия е ускорила напредъка си.

Засега, каза той, ситуацията там остава трудна.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: