Отидете към основна версия

799 2

Google ще бъде задължена да плати глоба от 2,4 милиарда евро

  • google-
  • задължена-
  • глоба-
  • плати

Глобата е наложена поради злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на Google.

Снимка: Shutterstock

Компанията Google ще бъде задължена да плати глоба от 2,4 милиарда евро, наложена от Европейската комисия през 2017 година. Решението на Европейския съд в Люксембург потвърди предходната присъда на Европейския съд с обща юрисдикция, съобщава вестник BILD, предава Фокус.

Глобата е наложена поради злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на Google. Компанията е поставяла собствената си услуга за сравнение на цените, Google Shopping, на върха на резултатите от търсенето, докато конкурентите ѝ са били изтласквани на по-ниски позиции. Тази практика е довела до нарушаване на конкуренцията, като глобата ще бъде внесена директно в бюджета на ЕС.

Албрехт фон Зонтаг, основател на германската услуга за сравнение на цените idealo, коментира за BILD: „Основните щети са понесени от потребителите, които са надплащали средно с над 10%. Google умишлено насочва потребителите към по-скъпи оферти.“

В отговор на решението, idealo планира да заведе иск за обезщетение на стойност няколко милиарда евро. „Настоящото решение потвърждава, че Google съзнателно е нанесла щети. Това е отлична отправна точка за съдебни спорове за обезщетение“, допълни Зонтаг.

В отделно решение, Съдът потвърди решението на Европейската комисия за събиране на 13 милиарда евро неплатени данъци от Apple в Ирландия, както става ясно от прессъобщението на институцията. „Съдът окончателно потвърди решението на Европейската комисия от 2016 година: Ирландия е предоставила незаконна помощ на Apple, която трябва да бъде възстановена на държавата“, се посочва в документа.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини