Отидете към основна версия

1 146 15

Олаф Шолц призовава за нова мирна конференция с участието на Русия

  • олаф шолц-
  • мирна конференция-
  • русия-
  • германия-
  • украйна

Германският канцлер настоява за диалог, който зачита суверенитета на Украйна и включва Русия на масата за преговори

Снимка: БГНЕС

Необходима е още една конференция за разрешаване на конфликта в Украйна, но с участието на Русия. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на дебата за бюджета в Бундестага, съобщава ТАСС, цитирано от News.bg.

"Ще го кажа отново. Това е моментът, когато трябва да проучим какви възможности съществуват. Правилно е, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, и ще го повторя, че имаме нужда от нова мирна конференция с Русия на масата за преговори", изтъкна той. "Това е задачата, с която трябва да се справим сега, за да разберем какво се случва."

Шолц подчерта, че "мирът, който зачита целостта и суверенитета на Украйна, трябва да бъде справедлив, а не наложен или постигнат чрез капитулация."

"Извършихме много усилия, за да направим това възможно с мирните конференции, които се проведоха по света: в Дания, в Саудитска Арабия, в Малта, в Швейцария," отбеляза той. "Това не трябва да спира, дори ако знаем, че някои от тези, които са гласували за десни популистки партии, са го направили, защото не са съгласни с нашата подкрепа за Украйна," заключи Шолц, позовавайки се на резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия в източната част на Германия.

На 8 септември Шолц заяви, че е назрял моментът да се обсъди как да се постигне мир и отново се застъпи за участието на Русия в нова среща за разрешаване на кризата.

Конференцията за Украйна се проведе в Бюргенщок на 15-16 юни. Швейцария, която организира събитието по споразумение с властите в Киев, не покани Русия. На форума отсъстваха делегации от редица държави, включително Китай. Нито една от страните членки на БРИКС не подкрепи окончателното комюнике.

Говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова заяви, че конференцията се е превърнала в пълно фиаско и че "подобни събирания не могат да служат като основа за устойчив мир."

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: