11 Септември, 2024 14:24 1 100 15

Олаф Шолц призовава за нова мирна конференция с участието на Русия

  • олаф шолц-
  • мирна конференция-
  • русия-
  • германия-
  • украйна

Германският канцлер настоява за диалог, който зачита суверенитета на Украйна и включва Русия на масата за преговори

Олаф Шолц призовава за нова мирна конференция с участието на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Необходима е още една конференция за разрешаване на конфликта в Украйна, но с участието на Русия. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на дебата за бюджета в Бундестага, съобщава ТАСС, цитирано от News.bg.

"Ще го кажа отново. Това е моментът, когато трябва да проучим какви възможности съществуват. Правилно е, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, и ще го повторя, че имаме нужда от нова мирна конференция с Русия на масата за преговори", изтъкна той. "Това е задачата, с която трябва да се справим сега, за да разберем какво се случва."

Шолц подчерта, че "мирът, който зачита целостта и суверенитета на Украйна, трябва да бъде справедлив, а не наложен или постигнат чрез капитулация."

"Извършихме много усилия, за да направим това възможно с мирните конференции, които се проведоха по света: в Дания, в Саудитска Арабия, в Малта, в Швейцария," отбеляза той. "Това не трябва да спира, дори ако знаем, че някои от тези, които са гласували за десни популистки партии, са го направили, защото не са съгласни с нашата подкрепа за Украйна," заключи Шолц, позовавайки се на резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия в източната част на Германия.

На 8 септември Шолц заяви, че е назрял моментът да се обсъди как да се постигне мир и отново се застъпи за участието на Русия в нова среща за разрешаване на кризата.

Конференцията за Украйна се проведе в Бюргенщок на 15-16 юни. Швейцария, която организира събитието по споразумение с властите в Киев, не покани Русия. На форума отсъстваха делегации от редица държави, включително Китай. Нито една от страните членки на БРИКС не подкрепи окончателното комюнике.

Говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова заяви, че конференцията се е превърнала в пълно фиаско и че "подобни събирания не могат да служат като основа за устойчив мир."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 1 Отговор
    След затварянето на границите на Германия Орбан изпрати писмо до Шолц в което пише:Добре дошъл в моя клуб!
  • 2 Соломон Паси

    8 5 Отговор
    Шолц е копейка!
  • 3 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Шолцито да му се нарисува, че без Капитулация преговори няма да има! ХАХХАХАХА
  • 4 135

    21 1 Отговор
    Късно е , моме, за китка
  • 5 жалък шморц

    19 1 Отговор
    вече покани (многократно) руската армия, гласете се за гости...
  • 6 явно Шолц

    22 1 Отговор
    ме е толко неграмотен и знае на каде
    отиват нещата но за съжаление е
    много късно
  • 7 Гай Турий

    20 1 Отговор
    Шолцето ще бъде съден за предателство на германските интереси, като американски агент.
  • 8 Зевс

    22 1 Отговор
    Шолци, работят ли санкциите, Ауди и Фау Ве бачкат ли им заводите на пълни обороти ;)
  • 9 Радио Елто

    23 1 Отговор
    Ще има "Преговори" когато В.В . Реши
  • 10 Митко саллаков

    15 1 Отговор
    Изпързаляха ни пак. Пъшка Шолци.....
  • 11 Омбре

    16 1 Отговор
    Абсолютно безсмислена първа среща, да не поканиш едната страна и то по силната, която участва в конфликта,а джеба за какво беше тази среща, след като на всички беше ясно (в това число и тия дето се събраха), че резултата ще е нулев. Сега канят Русия (което отново показа,че на първата се потрошиха едни кинти на обикновения човечец), която от своя страна каза,че няма да преговаря със Зеленски, а той от своя страна хем не е президент (нищо,че обикаля като обран евреин),а и самият той призовава Р=руснаците да са поканени като в същото време има указ забраняващ преговорите, подписан от него. Толкова тъпизми и взаимо изключващи се практики,че няма докъде. Зеленски тогава ни продъни ушите,че Русия не е поканена (коет обезсмисляше първата среща), което пак беше лишено от логика това хвалене, понеже руснаците казаха, че и да са поканени няма да отидат. Шолц ако може да направи някаква връзка с тия толкова прости неща няма да е лошо,
  • 12 Така ли?

    23 1 Отговор
    Мир ще има само ако са изпълнени условията на Русия-всичко останало е вятър работа !
  • 13 НК8Д🇧🇬

    7 0 Отговор
    Победителя взема всичко !

    Шолц и станалите Фащиянски пудели с пръст в устата.

    М-р Шолц в никой в световната политика.

    Дори самите немчуря го казват.
  • 14 Дедо ви...

    8 0 Отговор
    Какви преговори бе, руснаците вчера ги напънаха в Курск и си върнаха за 24 часа 10 населени места и 150 кв. км.
  • 15 Андро

    8 0 Отговор
    Аааа, взе да им идва акълът. Късно е либе за китка.
Новини по държави: