Отидете към основна версия

715 18

Израел все още не е взел решение дали да проведе наземна операция в Ливан

  • израел-
  • ивицата газа-
  • хизбула-
  • наземна операция

Ако операцията бъде проведена, нейният мащаб най-вероятно ще бъде ограничен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелските власти все още не са решили дали ще проведат ограничена наземна операция на границата с Ливан, съобщи телевизионният канал ABC News, позовавайки се на свои източници.

Според събеседниците на канала обаче атаките на израелската армия вече са започнали или са на път да започнат. Ако операцията бъде проведена, нейният мащаб най-вероятно ще бъде ограничен. Основната цел на еврейската държава е да гарантира, че разселените жители в Северен Израел могат да се върнат у дома и за това не е достатъчно да убият генералния секретар на шиитското движение Хизбула. Хасан Насрула, добавя ABC News.

Един от събеседниците на канала отбеляза, че интересите на САЩ в Близкия изток „могат да пострадат значително“, ако американските служители напълно загубят контакт с израелските си колеги.

На 23 септември Израел започна масирани въздушни удари срещу военни цели на Хизбула. в Ливан като част от операция „Стрелите на севера“. Генералният секретар на движението Хасан Насрула беше убит в Бейрут на 27 септември. 28 септември Хизбула официално потвърди смъртта му. Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, кандидатът на демократите за най-високия държавен пост, подкрепиха действията на израелските сили.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини