Отидете към основна версия

2 023 123

Марк Рюте: Правото на самоотбрана позволява поразяване на цели на противника

  • марк рюте-
  • самоотбрана-
  • нато-
  • поразяване-
  • противник

Рюте обяви, че Украйна е водещ приоритет в неговата програма.

Снимка: БГНЕС

Правото на самоотбрана включва възможността за поразяване на цели на територията на противника, в съответствие с международното законодателство, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте на първата си пресконференция след поемането на поста от Йенс Столтенберг. В отговор на въпрос относно искането на Украйна да използва западно оръжие за удари по военни цели в Русия, Рюте поясни, че всяка страна-членка сама взема решенията по този въпрос, предава БТА.

"Разбирам украинците, но решенията за военна подкрепа се вземат индивидуално от всеки съюзник," отбеляза той. Рюте подчерта, че без помощта на САЩ, Украйна нямаше да може да запази сегашната си форма. "Впечатлен съм от способността на украинците да отблъснат руските сили," допълни той.

По време на церемонията в централата на НАТО в Брюксел, Рюте обяви, че Украйна е водещ приоритет в неговата програма. "Ние трябва да осигурим оцеляването на Украйна като суверенна, независима и демократична държава," подчерта генералният секретар, като добави, че сдържането и отбраната на Алианса също остават ключови задачи, предава Фокус.

Рюте посочи, че руските загуби във войната възлизат на около 1000 души на ден, а от началото на конфликта са регистрирани 500 000 жертви, включително загинали и ранени. "Колкото повече помагаме на Украйна, толкова по-бързо войната ще приключи," заяви той и отбеляза, че решението за започване на мирни преговори е в ръцете на украинското ръководство.

По повод заплахите на руския президент Владимир Путин, свързани с използване на ядрено оръжие, Рюте ги определи като безотговорни, но подчерта, че НАТО не вижда непосредствена опасност от употребата на ядрено оръжие. "Не можем да позволим на заплахите на Путин да създадат прецедент, при който военната сила се използва за постигане на политически цели," обобщи той.

Рюте също така отбеляза, че Китай е сподвижник на Русия във войната, а съвместната политика на Пекин и Москва затруднява усилията за мир. Той потвърди важността на НАТО и ЕС да засилят сътрудничеството си, особено при справянето с хибридните заплахи и тероризма.

"Ние трябва да увеличим производството на боеприпаси и бюджетите за отбрана," подчерта Рюте, призовавайки за повече взаимодействие с партньорите. Той добави, че Китай трябва да осъзнае, че продължаването на подкрепата за Русия в този конфликт ще има негативни последици за репутацията и интересите на Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: