Отидете към основна версия

3 094 83

Иран: 90% от ракетите ни достигнаха целите си; Израел: Атаката на Техеран се провали ВИДЕО

  • израел-
  • хизбула-
  • иран-
  • ракети-
  • атака

Те направиха голяма грешка и ще си платят за нея, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху

Снимка: YouTube

Въоръжените сили на Иран заявиха, че ще атакуват "базите и интересите" на поддръжниците на Израел в региона, ако те се намесят директно срещу Техеран, и добавиха, че всяко ответно действие от страна на Израел на ракетното нападение ще доведе до "огромни разрушения" на израелска инфраструктура, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иранската ракетна атака срещу Израел имаше за цел да убие хиляди израелски цивилни, заяви пред Франс прес израелски военен говорител, определяйки я като безпрецедентна.

"Намерението да бъдат убити мирни граждани е безпрецедентно. Целта на Иран беше да убие хиляди цивилни", като изстреля около 180 ракети по Израел, каза говорителят.

Израелската армия съобщи, че системата за противовъздушна отбрана е прехванала голяма част от иранските ракети.

Военно-космическите сили на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция обаче заявиха, че "мишена на изпратените от тях десетки балистични ракети" са били "важни обекти на силите за сигурност и военните в окупираните територии. Те уточниха, че са обстрелвали три военновъздушни бази около Тел Авив и твърдят, че "90% от изстреляните ракети успешно са поразили целта си".

Гвардейците на Революцията съобщават също, че за първи път са използвали хиперзвукови ракети "Фатах", посочва Ройтерс.

Иранският външен министър Абас Аракчи заяви в платформата "Екс", че Иран е упражнил правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Иран упражни правото си на самозащита срещу Израел и акцията му приключи, освен ако "израелският режим не реши да предизвика по-нататъшни ответни действия", обяви Аракчи в публикация си.

Министърът отбеляза, че Иран е пристъпил към действия срещу Израел, след като е проявил огромна сдържаност, за да даде възможност за спиране на огъня в ивицата Газа.

"Акцията ни приключи, освен ако израелският режим не реши да провокира още ответни мерки. В този случай нашият отговор ще бъде по-твърд и по-мощен", добави Аракчи.

По-рано иранското външно министерство призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме "смислени действия" за предотвратяване на заплахите за регионалния мир и сигурност.

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан приветства "решителния отговор срещу агресията" на Израел след иранската ракетна атака срещу Тел Авив, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В съответствие с легитимните права и с цел да (се установи) мир и сигурност в Иран и региона, беше даден решителен отговор на агресията на ционисткия режим", заяви Пезешкиан в социалната мрежа "Екс", призовавайки "да не се влиза в конфликт с Иран".

Иранската държавна телевизия излъчи кадри от градовете Арак, Кум и столицата Техеран, на които хора празнуваха след иранското ракетно нападение срещу Израел. Някои от тях викаха "Аллах е велик!", "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел".

Палестинското движение "Хамас" също приветства иранските удари, предприети като отмъщение срещу убийствата на неговия лидер Исмаил Хания, на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насралла, както и това на бригаден генерал Абас Нилфорушан от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

Иран затвори въздушното пространство над Техеран. Полетите на столичното летище са отменени до 10 ч. сутринта (07 ч. по Гринуич) в сряда, съобщи информационната агенция ИСНА, като се позова на говорител на летището.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ракетната атака на Иран срещу Израел се е провалила, и обеща ответни действия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея", каза Нетаняху във видеопослание, след като Иран изстреля снощи 180 ракети срещу Израел, голямата част от които, според израелската армия, са били прихванати от израелския противоракетен щит.

"Иранският режим не разбира нашата решимост да се защитаваме и да търсим сметка на враговете си", заяви премиерът, цитиран от Франс прес.

"Насралла (не я разбра), очевидно и в Техеран има хора, които не разбират. Те ще разберат“, заплаши Нетаняху и допълни: "Ще се придържаме към принципа си: който ни напада, бива нападнат от нас".

"Иран не си е взел поука", написа на свой ред израелският министър на отбраната Йоав Галант в социалната мрежа "Екс" и също предупреди: "Който атакува Държавата Израел, плаща висока цена".

Европейският съюз осъди най-остро иранското нападение с балистични ракети срещу Израел и призова за незабавно спиране на огъня в Близкия изток, предаде Ройтерс,цитирана от БТА.

"Опасният цикъл от атаки и ответни действия заплашва да излезе извън контрол", написа ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в мрежата "Екс". "Необходимо е незабавно прекратяване на бойните действия в целия регион", допълни той.

Русия заяви, че взривоопасната ситуация в Близкия изток показва "пълния провал" на американската политика в региона и безсилието на Вашингтон да предотврати ескалация след масираната ракетна атака на Иран срещу Израел, предаде Франс прес.

"Това е пълен провал на администрацията на Байдън в Близкия изток. Кървава драма, която само се влошава. Неясните изявления на Белия дом демонстрират пълното му безсилие при решаването на кризи", заяви в "Телеграм" говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

"Усилията на [държавния секретар на САЩ Антъни] Блинкън доведоха до десетки хиляди жертви и до задънена улица", допълва Захарова, цитирана от ТАСС.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че категорично осъжда новите атаки на Иран срещу Израел, и добави, че в знак на ангажираността на страната му със сигурността на Израел е мобилизирал днес френските военни ресурси в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът повтори настояването на Франция ливанската групировка "Хизбула" да прекрати терористичните си действия срещу Израел и неговото население, се казва в изявление на френското президентство.

Той призова също суверенитетът и териториалната цялост на Ливан да бъдат възстановени при стриктно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, допълва в изявлението си Елисейският дворец.

Президентството съобщи, цитирано от Франс прес, че в най-скоро време Франция ще организира конференция в подкрепа на ливанския народ и неговите институции, а също, че президентът Макрон е помолил външния министър Жан-Ноел Баро да пътува отново до Близкия изток след посещението му там преди броени дни, "за да разговаря с всички, които могат да изиграят роля започване на деескалация и намиране на трайни решения на настоящата криза във всичките ѝ аспекти, като се обърне особено внимание на ситуацията в Ливан и Газа".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини