Отидете към основна версия

1 512 7

Сблъсък на идеи: Джей Ди Ванс и Тим Уолц в ожесточен вицепрезидентски дебат

  • тим уолц-
  • джей ди ванс-
  • дебат-
  • вицепрезидент

Републиканецът Ванс критикува Камала Харис и защитава Доналд Тръмп, докато демократът Уолц поставя под съмнение стабилността на Тръмп и настоява за климатична реформа

Снимка: БГНЕС

Кандидатът на републиканците Джей Ди Ванс отправи предизвикателство към опонента от демократите Тим Уолц и разкритикува досегашната работа на вицепрезидента Камала Харис, цитирано от News.bg.

Ванс подчерта, че Харис е имала повече от три години на поста, за да приложи своите предложения, но не е постигнала значителни подобрения. Той изтъкна, че по време на нейния мандат разходите за храна са се увеличили с 25%, а разходите за жилища - с 60%. Ванс постави под съмнение способността на Харис да реши проблемите на средната класа, като заяви, че ако плановете ѝ бяха ефективни, тя би трябвало вече да ги е привела в действие.

"Ако Камала Харис има такива страхотни планове как да реши проблемите на средната класа, би трябвало да ги приложи още сега, а не да чака, когато иска повишение. Тя имаше възможността да го направи на поста, който американският народ ѝ даде преди три години и половина," каза Ванс.

От своя страна, демократът Тим Уолц постави под въпрос годността на републиканеца Доналд Тръмп за заемане на поста в началото на вицепрезидентския дебат във вторник. Уолц заяви, че бившият президент е твърде нестабилен, за да му се има доверие в момент на криза в Близкия изток. Неговият републикански опонент Джей Ди Ванс отговори, че Тръмп е направил света по-сигурен по време на своя мандат.

Запитан дали би подкрепил превантивен удар срещу Иран от страна на Израел, Ванс заяви, че ще се довери на преценката на Израел, докато Уолц не отговори директно на въпроса. Вместо това, Уолц премина към критики към Тръмп за прекратяването на ядреното споразумение с Иран. Сделката от 2015 г., от която Тръмп се отказа през 2018 г., ограничаваше обогатяването на уран от Иран до 3,67% чистота и запасите му до 202,8 кг — граници, които Техеран оттогава далеч надхвърля.

"Иран е по-близо до ядрено оръжие заради непостоянното лидерство на Доналд Тръмп," заяви Уолц.

Докато обсъждаха изменението на климата, Тим Уолц разкритикува срещата на бившия президент Доналд Тръмп с ръководители на петролни компании. "Да наричаш климатичните промени измама и да събираш ръководители на петролни компании в Мар-а-Лаго, за да им кажеш: 'Дайте ми пари за кампанията и ще ви позволя да правите каквото искате,' е безотговорно. Можем да бъдем по-умни в тази насока, а енергийната политика, насочена към бъдещето, създава работни места тук и сега," заяви Уолц.

Междувременно, Джей Ди Ванс нарече изменението на климата "много важен въпрос" и заяви, че САЩ трябва да инвестират повече в производството на енергия, тъй като произведената в страната енергия е по-чиста.

Запитан за твърдението си, че е бил в Китай по време на смъртоносните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г., Тим Уолц призна, че се е "изразил погрешно." Уолц се опита да избегне въпроса, но модераторите настояха на темата. "Когато стигнах дотам през онова лято, се изразих погрешно, и затова ще кажа само това," отговори Уолц. "Бях в Хонконг и Китай по време на демократичните протести," добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини