Отидете към основна версия

491 5

Киър Стармър в Брюксел: Опити за подобряване на връзките с ЕС

  • киър стармър-
  • брюксел-
  • опити-
  • подобряване-
  • връзки-
  • европейски съюз

Великобританският министър-председател се фокусира върху сигурността, миграцията и търговията.  

Снимка: БГНЕС

Мисията на посещението на министър-председателя на Великобритания Киър Стармър в Брюксел днес е да опита да подобри връзките с Европейския съюз, който Обединеното кралство напусна преди четири години, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Стармър е поставил фокуса на своите разговори в централата на ЕС в белгийската столица върху сигурността, миграцията и търговията, отбелязва агенцията. Предвидено е да разговаря с ръководителите на основните институции на ЕС – председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Безспорно Обединеното кралство е по-силно, когато работи в синхрон с най-близките си международни партньори. Сега това е по-важно от всякога – предвид, че война, конфликти и несигурност чукат на вратата на Европа," заяви Стармър в изявление, разпространено от неговата канцелария относно еднодневната му визита в Брюксел.

Премиерът каза, че е "решен да остави Брекзит в миналото и да установи по-прагматични и по-зрели отношения с Европейския съюз," допълва АП. Според лидера на Лейбъристката партия по-доброто сътрудничество "ще донесе на британците ползите, които те заслужават – подсигуряване на границите, гарантиране на безопасността на гражданите и стимулиране на икономическия растеж."

ЕС от своя страна предвижда програми за обмен за млади хора от двете страни на Ламанша, според които граждани от страните на ЕС ще могат да учат, работят и живеят известно време във Великобритания и обратно, посочва АП. Поддръжниците на Брекзит на Острова обаче са против подобни планове.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: