Отидете към основна версия

857 14

Северна Корея назначи нов министър на отбраната

  • северна корея-
  • министър на отбраната

Но Гуан-чхол наследява Кан Сун-нам на ключова военна позиция

Снимка: Shutterstock

Севернокорейският генерал Но Гуан-чхол беше назначен за министър на отбраната по време на важно парламентарно заседание тази седмица, съобщи Франс прес, като се позовава на севернокорейски държавни медии, цитирано от БТА.

Но, който е генерал от армията, вече е заемал поста министър на отбраната между 2018 и 2019 г. Той ще наследи Кан Сун-нам на този пост, като севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА не даде допълнителни подробности относно промяната.

Нови министър на народните въоръжени сили, Но Гуан-чхол, придружаваше лидера Ким Чен-ун по време на срещи с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур през 2018 г. и във Виетнам през следващата година.

По-рано тази година Ким Чен-ун нареди премахването на клаузи в конституцията, свързани с обединението на Корея, и разпусна агенциите, които отговарят за подобряване на връзките с Южна Корея. Въпреки това, КЦТА не спомена за тези промени по време на заседанието на Върховното народно събрание, което приключи вчера, припомня АФП.

В допълнение, тази седмица Ким Чен-ун заяви, че Пхенян "няма намерение да напада Република Корея" (официалното наименование на Южна Корея), което някои анализатори разцениха като смекчаване на реториката на Северна Корея.

Анализаторът Хонг Мин от Корейския институт за национално обединение коментира, че Северна Корея може би изчаква резултатите от изборите в САЩ през ноември, преди да промени официално позицията си спрямо Сеул, който е съюзник на Вашингтон. Според него севернокорейските лидери може да обмислят коригиране на конституционните промени, за да се съобразят с посоката на новата американска администрация.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: