Отидете към основна версия

701 28

20-годишна забрана за двама проруски активисти, организирали демонстрации в Германия

  • забрана-
  • германия-
  • проруски-
  • активисти-
  • демонстрации

Забраната идва след разследване за свързаност с руска държавна агенция и подкрепа за руската армия

Снимка: БГНЕС

Германските власти наложиха 20-годишна забрана за влизане в страната на двама проруски активисти, Елена Колбасникова и нейния партньор Макс Шлунд, които организираха прокремълски демонстрации в Германия, съобщи Ройтерс. Забраната е резултат от разследвания и действия на германските власти, свързани с дейността на двойката, насърчаваща промосковската позиция в Германия и призоваваща за прекратяване на военната подкрепа за Украйна.

Двамата активисти, които са заминали за Русия през юни 2023 г., се оказаха в центъра на германското разследване след като стана ясно, че са използвали събрани средства за закупуване на оборудване за руската армия. Домът им в Кьолн беше претърсен от германски прокурори през август 2023 г.

Колбасникова, родена в Украйна и наскоро получила руско гражданство, и Шлунд, руски гражданин, живеят в Германия повече от десетилетие. Забраната за влизане в Германия беше определена от техния адвокат като част от "кампанията на русофобия". Германските власти отказаха коментар по случая.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: