Отидете към основна версия

760 19

ООН обвинява Израел в целенасочено унищожаване на здравната система в Газа

  • оон-
  • израел-
  • унищожаване-
  • здравна система

Докладът посочва военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната с Хамас

Снимка: БГНЕС

Разследване на ООН установи, че Израел е провеждал съгласувана политика за унищожаване на здравната система в Газа по време на войната, което се равнява на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде "Ройтерс". Бившият върховен комисар на ООН за правата на човека, Нави Пилай, заяви, че израелските сили са извършили "безмилостни и умишлени атаки срещу медицински персонал и съоръжения", особено след трансграничната атака на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври 2023 г., предава News.bg.

Докладът подчертава, че децата са понесли основната тежест на атаките, като са пострадали пряко и косвено от колапса на здравната система. Документът, който обхваща първите 10 месеца на войната, ще бъде представен на Общото събрание на ООН на 30 октомври.

Израел отхвърля обвиненията, наричайки доклада "възмутителен" и опит за делегитимиране на държавата. Израелските власти твърдят, че атакуват екстремисти, скрити в граждански обекти, и се опитват да минимизират цивилните жертви.

Докладът на ООН обаче обвини израелските сили в умишлени убийства на медицински персонал, атаки срещу линейки и блокиране на пациенти, нуждаещи се от медицинска евакуация.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини