Отидете към основна версия

644 14

Израелски удари убиха деветима в две ливански села

  • ливан-
  • загинали-
  • израел

Пети миротворец от многонационалните сили на ООН е бил ранен в Ливан, сините каски на ООН отказаха да напуснат граничната зона

Снимка: YouTube

Ливан съобщи за девет убити при израелски удари по две села на ливанска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ударите са нанесени по Маясра, село северно от Бейрут. Там са загинали петима души, а 14 души са били ранени, казва ливанското здравно министерство.

Четирима души са загинали, а 14 са били ранени при удар по Барджа, южно от столицата, според същия източник.

Първото село е шиитско, но в него има и християни, а второто е сунитско.

Междувременно стана ясно, че пети миротворец от многонационалните сили на ООН е бил ранен в Ливан по време на стрелба срещу базата им в южната част на страната, предаде БТА.

Инцидентът се е разиграл през нощта, обявиха днес мироопазващите сили на ООН в Ливан. Стрелбата е била насочена по базата на мисията в Накура. Раненият миротворец е подложен на операция в местната болница и състоянието му е стабилно. Силите на ООН в Ливан поясняват, че не знаят откъде е дошла стрелбата.

При друг инцидент сграда на позицията на силите на ООН в Рямия, източно от Накура, е била силно повредена от експлозия, станала в съседство, и от последвал обстрел.

Израелските сили признаха отговорност за раняването на четирима миротворци при два други инцидента в четвъртък и в петък. Те казаха, че са преследвали бойци на „Хизбула“, чиито позиции били близо до постове на силите на ООН в Ливан.

Сините каски на ООН в Ливан отказаха да напуснат граничната зона в Южен Ливан, както поиска израелската армия. Те обявиха, че остават там въпреки атаките, в които бяха ранени техни военнослужещи, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на говорител на Сините каски.

Те наброяват 10 000 души и сега са под кръстосания огън на Израел и на „Хизбула“, влезли в открита война помежду си преди три седмици.

Израелската армия поиска от силите на ООН да напуснат 29 позиции близо до границата, но не спомена за евакуация на техния генерален щаб в Рас ал Накура на границата, който на няколко пъти беше подложен на обстрел, по-специално израелски.

"Има единодушно решение ние да останем, защото знамето на ООН трябва да се развява в тази зона и ние трябва да можем да изготвяме нашите доклади за пред Съвета за сигурност на ООН“, заяви говорителят на Сините каски.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини