Отидете към основна версия

876 15

Италия ще праща в Албания мигрантите, влезли в страната през Средиземно море

  • албания-
  • италия-
  • мигранти

Двете страни постигнаха споразумение - два лагера, финансирани от Рим, очакват чужденците

Снимка: YouTube

Заловените в Средиземно море мигранти вече ще бъдат изпращани в Албания, предаде БНТ. Италианското правителство финансира изграждането на два миграционни центъра на албанска територия. Те ще се охраняват от албанци, но ще бъдат под юрисдикцията на Италия.

Шенгин не е Шенген - истина, с която ще се запознаят много бежанци. 3000 мигранти може да приемат на месец двата новопостроени центъра в албанския град. Споразумение, което Рим и Тирана сключиха преди 11 месеца.

"Когато проектът започне да функционира изцяло, бежанският поток може да достигне до 36 000 души на година", каза Джорджа Мелони, премиер на Италия 08.11.2023 г.

Шенгин е разположен на около 60 километра от столицата Тирана. В миграционния център ще се извършва проверка на бежанците. Другият център е разположен на около 20 километра от първия, близо до бивше военно летище. Там мигрантите ще бъдат настанявани, докато се обработват документите им. Предполага се, че това ще отнема около месец.

Италианската брегова охрана ще изпраща в Албания само мъже - жени и деца ще бъдат настанявани на италианска територия. Италия ще приема мигрантите, които са одобрени за убежище. Другите ще бъдат депортирани директно от Албания.

За изграждането на миграционните центрове Италия отпусна на Албания 670 милиона евро за период от 5 години.

"Не, Италия не казва - "вземете 3000 мигранти и ние ще ви пуснем в Европейския съюз". Не сме нито богати, нито толкова големи, за да вярваме, че сме самодостатъчни. Убеден съм, че съвестта на една държава се пише с гостоприемство, щедрост и дори благодарност", каза Еди Рама, премиер на Албания, на 8.11.2023 г.

Албания обяви, че ще приема бежанци само от Италия, и че няма да сключи споразумение с други държави. И независимо, че част от албанците не одобряват приемането на бежанци, други не са против - заради благодарността, която изпитват към Италия. Заради спомените от началото на 90-те години, когато хиляди албанци бяха приети от италианските власти. А претъпканият товарен кораб Вльора се превърна в символ на албанската бежанска вълна.

"Споразумението може да бъде повторено и в други държави. Може да се превърне в част от структурното решение за Европейския съюз", каза Джорджа Мелони, премиер на Италия, на 5.7.2024 г.

Според Европейската комисия, споразумението не нарушава европейското право. Председателят на Европейската комидия Урсула фон дер Лайен го определи като "пример за мислене извън рамките". Правозищитниците обаче са скептични. Според тях италианското правосъдие ще бъде затруднено при разглеждането на молби и жалби на хора, настанени в друга държава. ООН вече обяви, че не одобрява споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: