Отидете към основна версия

826 16

Тел Авив: Поразихме около 280 терористични цели в Ливан и в Газа по време на Йон Кипур ВИДЕО

  • израел-
  • ливан-
  • газа

Армията затвори достъпите до райони в Северен Израел. Председателят на иранския парламент посети мястото, на което израелските сили нанесоха смъртоносен въздушен удар в Бейрут

Снимка: YouTube

Израелската армия съобщи, че е поразила около 280 терористични цели в Ливан и в Газа по време на еврейския празник Йом Кипур, продължаващ от вчера вечерта до залез слънце днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сред поразените цели са подземна терористична инфраструктура, оръжейни складове, военно-командни центрове, терористични клетки и друга терористична инфраструктура.

Същевременно ливанското движение „Хизбула“ заяви, че вчера е атакувало покрайнините на Тел Авив с рояк от дронове, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на движението.

Междувременно израелската армия затвори достъпите до райони в Северен Израел, предаде Ройтерс цитирана от БТА, като се позова на изявление на израелските сили.

Това става след извършена оценка на сигурността. Хората от много райони там бяха евакуирани заради ракетния обстрел от „Хизбула“ откъм Ливан.

Израелските сили обявиха, че закритата военна зона по границата с Ливан сега ще включва и районите на населените места Зейрат, Шомара, Шутла, Натуа и Ебен Менашем.

Председателят на иранския парламент Мохабад Багер Калибаф посети мястото, на което израелските сили нанесоха смъртоносен въздушен удар в Бейрут, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

При въздушния удар в центъра на ливанската столица загинаха най-малко 22 души. Той беше насочен срещу ръководителя на апарата по сигурността на „Хизбула“ Уафик Сафа, чиято съдба все още не е известна.

На мястото на удара днес председателят на парламента на Иран заговори за „престъпленията на Израел“. „Дивият ционистки режим и начело му неговият премиер извършват тези престъпления. Международните организации и Съветът за сигурност на ООН могат да спрат войната, но за жалост те запазват мълчание пред тези престъпления“, добави Калибаф на мястото, на което въздушният удар разруши жилищен блок. Там той беше придружаван от двама депутати от „Хизбула“.

По време на визитата си в Ливан Калибаф разговаря и с председателя на ливанския парламент Набих Бери, ръководител на шиитското движение „Амал“, което е съюзник на „Хизбула“. Калибаф проведе среща и с ливанския премиер Наджиб Микати, който повтори пред него, че приоритет на ливанското правителство е да работи в подкрепа на прекратяване на огъня.

По време на пресконференция Калибаф заяви, че Ислямска република Иран подкрепя решенията на ливанското правителство, на ливанския народ и на съпротивата, визирайки с последното „Хизбула“.

На 4 октомври в Бейрут беше иранският външен министър Абас Арагчи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини