Отидете към основна версия

477 4

Геополитическо напрежение и понижено търсене: новите прогнози на МАЕ за петрола

  • петрол-
  • мае-
  • понижено-
  • търсене

Ключов фактор за забавянето е по-слабото търсене в Китай, докато геополитическото напрежение създава несигурност на пазара.

Снимка: БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за ръст на глобалното търсене на петрол за 2024 г. до 860 000 барела на ден. Въпреки това, тя леко повиши прогнозата си за 2025 г. до 1 милион барела на ден, цитирано от News.bg.

В доклада си за октомври МАЕ посочва по-слабото търсене в Китай като ключов фактор за забавянето.

Преразглеждането на прогнозата е извършено на фона на геополитическото напрежение между Израел и Иран, което подхранва несигурността на световните енергийни пазари. Въпреки опасенията относно конфликт в Близкия изток, който потенциално може да наруши доставките на петрол, МАЕ отчита, че свободният производствен капацитет на ОПЕК+ е на исторически върхове, което предлага пазарна увереност.

"С развитието на доставките, МАЕ е готова да действа, ако е необходимо. Както беше показано през 2022 г., Агенцията и нейните страни членки могат бързо да предприемат колективни действия. Само публичните запаси на МАЕ надхвърлят 1,2 милиарда барела, с допълнителни половин милиард барела запаси, държани по задължения на индустрията," се добавя в доклада.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: