15 Октомври, 2024 12:41 417 4

Геополитическо напрежение и понижено търсене: новите прогнози на МАЕ за петрола

  • петрол-
  • мае-
  • понижено-
  • търсене

Ключов фактор за забавянето е по-слабото търсене в Китай, докато геополитическото напрежение създава несигурност на пазара.

Геополитическо напрежение и понижено търсене: новите прогнози на МАЕ за петрола - 1
Снимка: БГНЕС

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за ръст на глобалното търсене на петрол за 2024 г. до 860 000 барела на ден. Въпреки това, тя леко повиши прогнозата си за 2025 г. до 1 милион барела на ден, цитирано от News.bg.

В доклада си за октомври МАЕ посочва по-слабото търсене в Китай като ключов фактор за забавянето.

Преразглеждането на прогнозата е извършено на фона на геополитическото напрежение между Израел и Иран, което подхранва несигурността на световните енергийни пазари. Въпреки опасенията относно конфликт в Близкия изток, който потенциално може да наруши доставките на петрол, МАЕ отчита, че свободният производствен капацитет на ОПЕК+ е на исторически върхове, което предлага пазарна увереност.

"С развитието на доставките, МАЕ е готова да действа, ако е необходимо. Както беше показано през 2022 г., Агенцията и нейните страни членки могат бързо да предприемат колективни действия. Само публичните запаси на МАЕ надхвърлят 1,2 милиарда барела, с допълнителни половин милиард барела запаси, държани по задължения на индустрията," се добавя в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    В бензиностанциите цените пълзят нагоре.
  • 2 гробар

    3 1 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, наказан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойни течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 3 Китай

    1 0 Отговор
    Купува нефт от Иран, за да им спонсорира войните
  • 4 Петролът

    1 0 Отговор
    в момента е $69, най-ниската стойност от 2021ва насам. По-евтин е отпреди войната, при положение че самият долар загуби себестойност от инфлацията за тези 4 години. Къде са капейките сега да обяснят защо така стана?
Новини по държави: