Отидете към основна версия

340 1

Исландия се готви за предсрочни парламентарни избори след разпад на коалиционното правителство

  • исландия-
  • предсрочни избори

Политически разногласия и природни бедствия засилват икономическата несигурност на страната

Снимкa: БГНЕС

В Исландия на 30 ноември ще има парламентарни избори, след като в неделя премиерът на страната обяви, че трипартийното коалиционно правителство се е разпаднало, съобщи късно снощи президентката Хала Томасдотир, цитирана от Ройтерс и БТА.

Коалицията, съставена от подкрепящата бизнеса Партия на независимостта, дясноцентристката Прогресивна партия и Движение на левите зелени, се разпадна заради редица разногласия - от политиките за предоставяне на убежище до енергийната ефективност, заяви министър-председателят Бярни Бенедиктсон.

Бенедиктсон, който оглавява Партията на независимостта, беше назначен за премиер - за втори път - през април на мястото на Катрин Якобсдотир, след като тя обяви, че ще подаде оставка и ще се кандидатира за президент. В крайна сметка президент стана бизнесдамата Хала Томасдотир, встъпила в длъжност през август.

Исландия е изправена пред несигурност след поредица от вулканични изригвания, принудили хиляди хора да напуснат домовете си. Това оказа натиск върху икономиката, която вече се сблъсква с висока инфлация и растящи лихвени проценти.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини