Отидете към основна версия

684 10

Италия изпрати първата група мигранти в Албания: Корабът Libra пристигна в Шенджин

  • италия-
  • албания-
  • мигранти

Новото споразумение ограничава потока на търсещи убежище и предизвиква опасения сред правозащитниците

Снимкa: БГНЕС/ пристанище Шенджин, Албания, 05 юни 2024 г.

Италианският кораб, превозващ първата група мигранти, които трябва да бъдат обработени в Албания, пристигна в пристанището Шенджин тази сутрин, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Този ход задейства противоречив план за обработка на хиляди търсещи убежище в чужбина.

Италия изгради два приемни центъра в Албания. Това е първото подобно споразумение, включващо страна от Европейския съюз, която отклонява мигранти към страна извън ЕС в опит да възпре незаконните пристигащи.

Италианският военен кораб *Libra* акостира в бившето военноморско пристанище Шенджин.

В първата група мигранти, които ще бъдат обработени съгласно новото споразумение, има 10 граждани на Бангладеш и шестима египтяни. Те бяха спасени в морето в неделя на борда на лодки, отплавали от Либия.

Те ще бъдат проверени на пристанището, след което ще бъдат отведени в Гжадер, малко селце на около 15 минути разстояние, където ще бъдат настанени, докато документите им бъдат обработени.

След това те ще бъдат изпратени или в Италия, ако отговорът на молбата им за убежище е положителен, или обратно в родината си, ако молбата им е била отхвърлена.

Съоръженията в Шенджин и Гжадер ще бъдат обслужвани от италиански персонал. Съгласно споразумението общият брой на мигрантите, пребиваващи наведнъж в Албания, не може да надхвърля 3000 души.

Италия твърди, че само "неуязвими" мъже, идващи от страни, класифицирани като безопасни, ще бъдат изпращани в Албания.

Италианският списък наскоро беше увеличен от 15 на 21 безопасни страни, сред които Бангладеш, Египет, Кот д'Ивоар и Тунис. Миналата година 56,588 мигранти са пристигнали в Италия само от тези четири страни. Повечето от тях обаче бързо се укриват от приемните центрове и се отправят към по-богатата Северна Европа.

Съгласно условията на споразумението с Албания всяка година в балканската страна могат да бъдат изпращани до 36,000 мигранти, стига те да идват от списъка на безопасните страни, което силно ограничава възможността им да получат убежище.

Експерти по правата смятат, че може да е трудно за италианските съдилища да обработват своевременно молби за убежище или обжалвания срещу заповеди за задържане от хора, приютени в друга държава, а дългите процедури могат да създадат неоправдана тежест върху мигрантите.

Бързото репатриране, предвидено в плана, може да не се осъществи, тъй като някои държави имат ограничения за броя на гражданите, които ще приемат обратно.

Италианското правителство се надява, че заплахата от арест ще действа като възпиращ фактор за мигрантите. Премиерът Джорджа Мелони заяви по-рано тази седмица, че Италия дава пример на останалата част от Европа с тази политика.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: