Отидете към основна версия

776 2

Новият премиер на Япония е готов за среща с Ким Чен-ун, партията му губи подкрепа

  • япония-
  • северна корея-
  • шигеру ишиба

Северна Корея потвърди, че наскоро преразгледаната ѝ конституция за първи път определя Южна Корея като "враждебна държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба изрази готовност да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да разреши проблема с японските граждани, отвлечени от севернокорейското разузнаване, предаде агенция Киодо.

„Много е важно лидерите на двете държави да видят голямата картина и открито да изразят позицията си по този въпрос“, каза Ишиба на среща със семействата на отвлечените.

За първи път Шиндзо Абе изрази решимостта си да се срещне с лидера на КНДР без предварителни условия през 2018 г., след което тази позиция стана последователна за японското правителство. По това време дори се обсъждаше възможността за посещение на японския премиер в КНДР, но то така и не се състоя.

Темата за отвличането на японци от севернокорейските разузнавателни служби е една от най-болезнените в отношенията между двете държави, които не поддържат официални дипломатически отношения. През 2002 г. Пхенян за първи път призна отвличането на 13 японски граждани и позволи на 5 от тях да се върнат в родината си. Останалите са обявени за мъртви, а останките им са изпратени на близките им, чиято автентичност не може да бъде потвърдена. През май 2014 г. правителствата на Япония и Северна Корея се съгласиха да проведат ново разследване на отвличанията на японски граждани, но комисията, участваща в това, впоследствие беше разпусната по инициатива на Пхенян.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен каза на 26 март, че Пхенян отказва всякакви преговори с Токио. Тя подчерта, че Пхенян не е заинтересован от провеждането на среща между Ким Чен-ун и тогавашния японски премиер Фумио Кишида заради позицията на Токио по въпроса за отвлечените японски граждани. Сестрата на Ким Чен-ун отбеляза, че Япония се опитва да „постави под въпрос суверенитета на КНДР, като използва изрази като „ядрени и ракетни проблеми“. Освен това Токио не е съгласен с позицията на Пхенян, че проблемът с отвлечените японски граждани е решен, заключи Ким Йо Чен.

Междувременно Северна Корея потвърди, че наскоро преразгледаната ѝ конституция за първи път определя Южна Корея като "враждебна държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица парламентът на Северна Корея заседава два дни, за да промени конституцията на страната, но държавните медии не предоставиха веднага много подробности.

През януари лидерът Ким Чен-ун призова за промяна на конституцията, която да определи Южна Корея като основен враг на страната, да премахне целта за мирно обединение на двете страни и да определи суверенната, териториална сфера на Северна Корея.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА заяви днес, че конституцията "ясно определя" Южна Корея "като враждебна държава", когато съобщи за разрушаване от страна на Пхенян на неизползвани пътни и железопътни връзки, които някога са свързвали Северна с Южна Корея.

KЦТА не даде повече подробности за конституционната промяна.

Данни от проучване, проведено от водещия бизнес вестник в Япония Nikkei показват, че управляващата Либерално-демократическа партия на Япония (ЛДП), водена от новия премиер Шигеру Ишиба, може да загуби мнозинството си в ключовата долна камара на парламента след изборите на 27 октомври.

Според тези данни има шанс ЛДП да не спечели необходимите 233 места за мнозинство в 465-местната долна камара. За последно това се случи през 2009 г. - тогава ЛДП се провали на изборите и властта в страната за няколко години премина към вече несъществуващата Демократическа партия на Япония. Анализът на отговорите позволи на Nikkei да прогнозира, че ЛДП вероятно ще спечели само 30% от избирателните райони, което в крайна сметка може да ѝ попречи да получи необходимия брой места, за да формира мнозинство в парламента. Преди разпускането на долната камара на парламента в навечерието на изборите, ЛДП имаше 255 места там - комфортно мнозинство, което ѝ позволяваше еднолично да приема всякакви закони или изменения към тях, ако е необходимо.

Според един сценарий, цитиран от Nikkei въз основа на проучване, ЛДП може да не спечели повече от половината места в парламента дори с коалиционния си партньор, партията Kомейто, която в момента държи 32 места. Вестникът смята, че Koмейто също ще загуби част от местата си в долната камара в резултат на изборите. Ръководствата на ЛДП и Комейто многократно са подчертавали, че основната цел на предстоящите избори е запазване на коалиционното мнозинство.

Междувременно водещата опозиционна Конституционно-демократическа партия вероятно ще увеличи броя си в парламента от сегашните 98, според прогноза на Nikkei.

Загубата на мнозинство в парламента няма непременно да доведе до реална загуба на власт за управляващата коалиция, но ще принуди ЛДП и Комейто да преговарят с опозицията и малките партии, когато гласуват определени законопроекти в парламента. Новият премиер ще се избира пряко от членове на долната камара, които ще гласуват за кандидат от всяка партия. Решението за разпускане на долната камара беше взето от Ишиба, който пое премиерския пост, след като спечели изборите като председател на ЛДП. Спадът в рейтинга на популярността на управляващия блок в Япония се свързва с поредица от финансови скандали, както и вътрешнопартийни борби.

Националното телефонно проучване на Nikkei е проведено на 15-16 октомври и включва повече от 165 500 респонденти.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: