Отидете към основна версия

603 4

Иранският външен министър Абас Аргачи пристигна в Египет за важни разговори

  • иран-
  • външен министър-
  • абас аргачи-
  • египет-
  • пристигна

Посещението е част от близкоизточната му обиколка на фона на нарастващи напрежения в региона

Снимка: БГНЕС

Външният министър на Иран Абас Аргачи пристигна снощи в Кайро за разговори с египетското правителство, предаде Ройтерс. Това е първото подобно посещение от години и е част от близкоизточната му обиколка на фона на опасенията от разширяване на конфронтацията в региона с Израел, цитирано от БТА.

Напрежението е високо заради очакваната израелска атака срещу Иран в отговор на ракетното нападение от 1 октомври. То последва бързо разрастващия се конфликт между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Ливан.

Арагчи пристигна за „важни разговори с високопоставени египетски служители, които ще бъдат проведени утре“, написа говорител на иранското Външно министерство в публикация в социалната мрежа „Екс“, след като преди това министърът посети други страни, сред които Саудитска Арабия, Катар, Ирак и Ливан.

Отношенията между Египет и Иран през последните десетилетия бяха изпълнени с напрежение, но двете страни засилиха дипломатическите си контакти от началото на кризата в ивицата Газа миналата година, когато Египет се опита да играе ролята на посредник между враждуващите страни.

Външният министър на Египет Бадр Абделати пътува до Техеран през юли, за да присъства на церемонията по встъпване на длъжност на президента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини