Отидете към основна версия

477 8

Дете загина при потъване на лодка, опитваща се да достигне Англия

  • дете-
  • загина-
  • лодка-
  • ламанш-
  • англия

Нелегалният миграционен маршрут през Ламанша продължава да взима жертви

Снимкa: БГНЕС

Малко дете загина снощи край бреговете на Франция след потъването на претъпкана лодка, която се опитвала нелегално да достигне Англия, съобщиха френските власти тази сутрин пред Франс прес, цитирано от БТА.

При издирвателна операция във водите край Висан в департамента Па дьо Кале „65 души бяха извадени и спасени“, но „по време на издирването във водата беше открито малко дете в безсъзнание, което, за съжаление, беше обявено за мъртво“, съобщи морската администрация за Ламанша и Северно море.

С този смъртен случай броят на хората, които загинаха при опит да пресекат канала между Франция и Англия от началото на годината, достигна 52 – рекорден брой от 2018 г., когато първите малки лодки, използвани от мигранти, започнаха да плават през Ламанша, за да се доберат до Англия.

Често сред жертвите има деца. На 3 септември половината от 12-те жертви на най-тежкото корабокрушение за годината бяха непълнолетни. На 5 октомври двегодишно дете се задуши до смърт в претъпкана с 90 души лодка, която имаше проблем с двигателя.

Условията за пресичане на Ламанша, един от най-натоварените морски маршрути в света, според морската администрация, са опасни, особено на борда на претоварени лодки с едва по няколко спасителни жилетки.

Лодките, достигнали британския бряг от началото на годината, са докарали средно по 53 пътници, в сравнение с едва 13 през 2020 г., показват официалните данни на британските власти. От началото на годината над 26 000 мигранти са пристигнали в Англия, пресичайки Ламанша.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: