Отидете към основна версия

769 6

„Хизбула“ отказва преговори и поема отговорност за атака срещу резиденцията на Нетаняху

  • хизбула-
  • бенямин нетаняху-
  • преговори-
  • атака-
  • резиденция

Ливанското движение отказва преговори по време на боевете и заплаши с бъдещи пленници от Израел

Снимка: БГНЕС

Ливанското движение „Хизбула“ днес заяви, че няма да се водят преговори по време на боевете с Израел и пое цялата отговорност за нападение с дрон срещу резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Групировката „поема пълна и единствена отговорност“ за нападението срещу къщата на Нетаняху, заяви на пресконференция в южните предградия на Бейрут Мохамед Афиф, ръководител на подкрепяната от Иран екстремистка организация.

Израел съобщи, че в събота към резиденцията на Нетаняху е бил изстрелян безпилотен самолет. Нетаняху не е бил там по това време, но описа нападението като опит за убийство от „иранската марионетка „Хизбула““ и го нарече „сериозна грешка“.

„Хизбула“ за първи път призна, че Израел е заловил някои от нейните бойци след началото на сухопътната операция в Южен Ливан и заяви, че Израел носи отговорност за тяхното състояние.

„Хизбула“ не е заловила израелски войници, но Афиф заяви, че организацията е близо до това. „Няма да отнеме много време, преди да имаме пленници от врага (Израел)“, заяви той.

Той също така отрече, че асоциацията „Ал Кард ал Хасан“ е участвала във финансирането на заплатите на „Хизбула“ или в закупуването на оръжия, като увери, че асоциацията ще изпълни всичките си задължения към клиентите, въпреки че в неделя Израел нанесе около 30 удара по нейни обекти.

Израел и САЩ твърдят, че „Ал Кард ал Хасан“, която има над 30 клона в Ливан, се използва от „Хизбула“ за пране на пари и финансиране на тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини