Отидете към основна версия

1 251 8

Семейството, приятели и последователи се простиха с Фетхуллах Гюлен ВИДЕО

  • фетхуллах гюлен-
  • погребение-
  • почит

Влиятелния турски духовен лидер и ислямски учен почина преди броени дни в САЩ

Снимка: YouTube

Семейството, приятелите и последователи на Фетхуллах Гюлен се събраха вчера, за да се простят с влиятелния турски духовен лидер и ислямски учен, който почина преди броени дни в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гюлен, който вдъхнови глобално социално движение, докато беше изправен пред недоказани обвинения, че е организирал неуспешния опит за преврат срещу турския президент през 2016 г., почина в неделя в болница в щата Пенсилвания на 80-годишна възраст.

При засилено полицейско присъствие хиляди хора се събраха на малък стадион в северната част на Ню Джърси за поклонението. Ковчегът, покрит със зелена плащеница с изписани с жълто цитати от корана, беше внесен на стадиона от негови последователи, които са били обучавани лично от Гюлен или са учили в училища, вдъхновени от неговото движение. На поклонението присъстваха единият от двамата братя и сестрата на Гюлен. Другият му брат е в затвор в Турция.

След поклонението Гюлен ще бъде погребан в градчето Сейлсърсбърг в Пенсилвания, на територията на Центъра за отдих „Честнът“ - обширен затворен комплекс в планината Поконо, където той живя в самоизгнание и работи в продължение на четвърт век. Погребението ще е в тесен кръг.

„Това е време на траур, размисъл и молитва“, се казва в изявление на Алианса за споделени ценности. „Наследството на г-н Гюлен надхвърля събитията в живота му. Той се откроява като забележителен религиозен и интелектуален мислител, чието влияние ще се усеща от поколенията“, пише базираната в Ню Йорк група популяризира дейността на Гюлен в САЩ.

Гюлен дълго време беше един от най-значимите турски учени, с милиони последователи в родната си страна и по света. Той живееше в САЩ от 1999 г., когато пристигна там за лечение.

Неговата философия смесва суфизъм – мистична форма на исляма, с убедено застъпване за демокрацията, образованието, науката и междурелигиозния диалог.

Неговите последователи изградиха глобална мрежа от благотворителни фондации, професионални асоциации, предприятия и училища в повече от 100 държави, включително 150 финансирани от данъкоплатците автономни училища в Съединените щати.

Религиозният лидер беше първоначално съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но накрая се превърна в негов враг. Той нарече Ердоган авторитарен човек, който се стреми да трупа власт и да смазва инакомислието. Ердоган определи Гюлен като терорист, обвинявайки го, че е ръководил опита за преврат на 15 юли 2016 г., когато фракции в армията използваха танкове, военни самолети и хеликоптери, за да се опитат да свалят правителството. Общо 215 души бяха убити, а около 2200 ранени. Сред жертвите са и 35-ма предполагаеми заговорници.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини