Отидете към основна версия

2 769 75

Сръбски министър: Помним бомбардировките и никога няма да влезем в НАТО

  • сърбия-
  • нато-
  • министър-
  • ненад попович

Въпреки европейската ни интеграция, не искаме да спрем развитието на отношенията с БРИКС, заяви Ненад Попович

Снимка: occrp.org

Сърбия помни последствията от бомбардировките на Северноатлантическия алианс (НАТО) през 1999 г. и никога няма да се присъедини към организацията.

Това каза в интервю за ТАСС министърът, отговарящ за международното икономическо сътрудничество в сръбското правителство Ненад Попович.

Той подчерта, че преди 25 години жителите на Сърбия са станали жертва на бомбардировките на НАТО, а Белград "беше напълно разрушен".

„И след това, уверявам ви, Сърбия никога няма да бъде член на НАТО“, подчерта министърът, „Ние водим независима и свободна политика“.

Попович отбеляза, че въпреки европейската интеграция Сърбия „не иска да спре развитието на двустранните отношения със страните от БРИКС: Китай, Русия, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия и други“.

Активите на Русия в Сърбия ще бъдат надеждно защитени, декларира Попович.

„Сърбия следва независима, свободна политика. Сърбия е демократична страна и под ръководството на Вучич мисли за интересите на гражданите си. Всеки чуждестранен инвеститор е защитен по отношение на капитала си в Сърбия. Мога да кажа, че руският капитал в Сърбия ще бъде абсолютно защитен, защото това е нашата политика и ние спазваме международното право“, каза той.

Министърът отбеляза, че поради факта, че в Сърбия има много активи на Газпром и други руски компании, страната е обект на натиск от Запада. "Ето защо Западът е циничен. Те говорят за свобода на капитала, нали? И тогава за какво да говорим?" .

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: