Отидете към основна версия

9 790 185

След атаката на Израел: Иран вече не може да произвежда балистични ракети ВИДЕО

  • иран-
  • израел-
  • балистични ракети

Ударите са извършени от територията на Сирия и Ирак

Снимка: YouTube

Ударът на Израел срещу Иран е извадил от строя критичен компонент от програмата на Иран за балистични ракети, съобщи порталът Axios, позовавайки се на свои източници.

Според тях унищожаването на производственото оборудване е причинило сериозни щети на способността на Иран да попълни своя ракетен арсенал и може да го принуди да се откаже от по-нататъшни масирани ракетни атаки срещу Израел. Ударът е бил насочен към съоръжения, използвани за производство на твърдо гориво за балистични ракети с голям обсег, които съставляват по-голямата част от ракетния арсенал на Иран. Източникът на портала в администрацията на САЩ потвърди, че атаката е подкопала възможностите на Иран за производство на ракети.

Иран не може сам да произвежда оборудване като унищоженото и го купува от Китай, добави Axios. Според негови източници възстановяването може да отнеме поне година. Въпреки че Иран все още има голям запас от балистични ракети, смятат събеседниците на портала в израелското правителство, фактът, че Техеран не може да произвежда нови балистични ракети, също ще ограничи способността му да насочва ракети към ливанската шиитска организация Хизбула и йеменското бунтовническо движение Хути Ансар Аллах.

Според източници на Axios ударът е повредил четири батареи от противовъздушни ракетни системи С-300, които са защитавали Техеран и ядрени и енергийни съоръжения в Иран. Освен това, продължава порталът, ударите по иранска територия са били нанесени от въздушното пространство на Сирия и Ирак, някои от тях близо до границата на Ирак с Иран. Израелските военновъздушни сили са атакували завод за производство на дронове и са извършили „символичен“ удар срещу съоръжение в град Парчин, което в миналото е било използвано за изследване и разработване на ядрени оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 86 гласа.

Свързани новини