Отидете към основна версия

3 533 8

Саудитска Арабия започна строеж на най-голямата сграда в света - кубовидният небостъргач Мукааб

  • саудитска арабия-
  • сграда-
  • небостъргач-
  • мукааб

Гигантският небостъргач в Рияд ще бъде новият символ на Саудитска Арабия и ключова част от проекта "Визия 2030"

Снимка: Shutterstock

В Саудитска Арабия стартира изграждането на най-голямата сграда в света - небостъргачът Мукааб, който ще бъде с уникална кубовидна форма и ще се намира в северозападната част на Рияд, съобщава Dezeen, цитирано от Фокус.

Сградата вече е официално в процес на строителство, като в момента се извършват изкопни работи. Според New Murabba Development Company тези работи са завършени на 86%.

Мукааб ще представлява супервисок небостъргач с 400-метрови ребра и обща височина над 300 метра, което го прави най-високата сграда в Рияд. Вътрешността на куба ще включва гигантски атриум със спираловидна кула, около която ще бъдат разположени магазини, културни и туристически съоръжения с обща площ от два милиона квадратни метра.

„Кубът ще бъде покрит с фасада от триъгълни форми, вдъхновени от модерния архитектурен стил Наджди. Завършен, Мукааб ще заеме централно място в района Нова Мураба - бъдещият център на саудитската столица,“ отбелязват от Dezeen.

Сградата ще разполага с над 100 000 жилища, 980 000 кв.м търговски площи, 1,4 милиона кв.м офиси, както и хотели, културни центрове, университет, театър и музей. Проектът, част от инициативата "Визия 2030", е финансиран от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и се очаква да бъде завършен преди 2030 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини