28 Октомври, 2024 12:57 2 235 7

Саудитска Арабия започна строеж на най-голямата сграда в света - кубовидният небостъргач Мукааб

  • саудитска арабия-
  • сграда-
  • небостъргач-
  • мукааб

Гигантският небостъргач в Рияд ще бъде новият символ на Саудитска Арабия и ключова част от проекта "Визия 2030"

Саудитска Арабия започна строеж на най-голямата сграда в света - кубовидният небостъргач Мукааб - 1
Снимка: Shutterstock

В Саудитска Арабия стартира изграждането на най-голямата сграда в света - небостъргачът Мукааб, който ще бъде с уникална кубовидна форма и ще се намира в северозападната част на Рияд, съобщава Dezeen, цитирано от Фокус.

Сградата вече е официално в процес на строителство, като в момента се извършват изкопни работи. Според New Murabba Development Company тези работи са завършени на 86%.

Мукааб ще представлява супервисок небостъргач с 400-метрови ребра и обща височина над 300 метра, което го прави най-високата сграда в Рияд. Вътрешността на куба ще включва гигантски атриум със спираловидна кула, около която ще бъдат разположени магазини, културни и туристически съоръжения с обща площ от два милиона квадратни метра.

„Кубът ще бъде покрит с фасада от триъгълни форми, вдъхновени от модерния архитектурен стил Наджди. Завършен, Мукааб ще заеме централно място в района Нова Мураба - бъдещият център на саудитската столица,“ отбелязват от Dezeen.

Сградата ще разполага с над 100 000 жилища, 980 000 кв.м търговски площи, 1,4 милиона кв.м офиси, както и хотели, културни центрове, университет, театър и музей. Проектът, част от инициативата "Визия 2030", е финансиран от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и се очаква да бъде завършен преди 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дон Вито

    11 2 Отговор
    И земята ще започне да потъва бавно, но славно под тежестта на малоумието.
  • 2 реру

    5 0 Отговор
    Ето как ще изглежда Рияд след постровянето на кубовидния небостъргач Мукааб...

  • 3 майстор

    1 1 Отговор
    С една дума тази сграда ще представлява един покрит град.
  • 4 иво

    0 1 Отговор
    Тоя се чуди с какво да стане интересна държава му за да привлича туристи като свърши петрола, ама само тъпи проекти без смисъл, никой не ги отчита. Имат си министър на забавлението обаче.

    Коментиран от #5

  • 5 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "иво":

    Земята няма да остане ненаселена нито пък ще страда от липса на туристи.Да му мислят дойчетата че с края на петрола край и на дизела а те друго нямат.
  • 6 Опитайте се да си го представите

    0 1 Отговор
    Наред с цялата цигания и още над 100 000 жилища. Минимум по двама и става един огромен изнервящ мравуняк. И гаранция, че ще се бутат доброволно да влизат в тия кафези.
  • 7 Хи хи хи

    1 0 Отговор
    И ще построят това чудо по бързо от нашите майстори Бетонния мост в Пловдив. 😂