Отидете към основна версия

519 14

ЕС очаква окончателния доклад на ОССЕ за изборите в Грузия

  • европейски съюз-
  • доклад-
  • оссе-
  • грузия

ЕК настоява за прозрачност и разследване на нарушенията в изборния процес

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз очаква окончателния доклад на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за неотдавнашните избори в Грузия, съобщи днес говорител на Европейската комисия по време на пресконференция, цитирано от БТА.

ЕК наблюдава събитията отблизо и очаква от грузинските институции и избирателната комисия да изпълнят задълженията си, като бързо и прозрачно разследват съобщените нередности и обвинения в нарушения. Международните наблюдатели регистрираха случаи на натиск върху избирателите и злоупотреби с тайната на вота, както и действия, които подкопават доверието в изборния процес. Също така, според ЕК, дезинформация, вдъхновена от руската пропаганда, е била разпространена с цел дискредитиране на ЕС.

ЕС призовава Грузия да предприеме реформи за сближаване с европейските принципи и да преразгледа всяко законодателство, което ограничава основните права на гражданите. Въпросите около грузинските избори ще бъдат обсъдени на предстоящите срещи на Европейското политическо семейство в Будапеща и от външните министри на ЕС в Брюксел.

Говорителят отбеляза, че са взети под внимание изявленията на грузинския президент Саломе Зурабишвили, която отказа да признае резултатите от изборите.

ЕК подчерта, че посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Тбилиси е в рамките на двустранните отношения между Унгария и Грузия и не е организирано с мандат от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини