28 Октомври, 2024 14:27 482 13

ЕС очаква окончателния доклад на ОССЕ за изборите в Грузия

  • европейски съюз-
  • доклад-
  • оссе-
  • грузия

ЕК настоява за прозрачност и разследване на нарушенията в изборния процес

ЕС очаква окончателния доклад на ОССЕ за изборите в Грузия - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз очаква окончателния доклад на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за неотдавнашните избори в Грузия, съобщи днес говорител на Европейската комисия по време на пресконференция, цитирано от БТА.

ЕК наблюдава събитията отблизо и очаква от грузинските институции и избирателната комисия да изпълнят задълженията си, като бързо и прозрачно разследват съобщените нередности и обвинения в нарушения. Международните наблюдатели регистрираха случаи на натиск върху избирателите и злоупотреби с тайната на вота, както и действия, които подкопават доверието в изборния процес. Също така, според ЕК, дезинформация, вдъхновена от руската пропаганда, е била разпространена с цел дискредитиране на ЕС.

ЕС призовава Грузия да предприеме реформи за сближаване с европейските принципи и да преразгледа всяко законодателство, което ограничава основните права на гражданите. Въпросите около грузинските избори ще бъдат обсъдени на предстоящите срещи на Европейското политическо семейство в Будапеща и от външните министри на ЕС в Брюксел.

Говорителят отбеляза, че са взети под внимание изявленията на грузинския президент Саломе Зурабишвили, която отказа да признае резултатите от изборите.

ЕК подчерта, че посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Тбилиси е в рамките на двустранните отношения между Унгария и Грузия и не е организирано с мандат от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    28 1 Отговор
    Суверенна Грузия трябва да докладва за изборите си. Хм.
  • 2 Тбилиси

    17 0 Отговор
    се присъединява към ЕС, но без територия и граждани!
  • 3 долу ЕС

    20 0 Отговор
    само така с доклади и перестройки ес ще се оправи с колониалния си статут, важното , е че заводите на ФВ за закриване станаха вече три!
  • 4 Атина Палада

    20 1 Отговор
    Какво ги интересуват изборите в Грузия?Грузия не е в ЕС!
    Може би ЕС чакат и за Буркина Фасо:)))
  • 5 БОЗА

    15 1 Отговор
    Евро ТКЗСто загуби всякаква връзка с реалността и се държат,като сащисаните вече...краят му ще е същият-сгромолясване...а както знаем,колкото е по-голям шкафа,толкова по-шумно пада... ;-)
  • 6 Перо

    17 1 Отговор
    Какво общо има Грузия с ЕС за да се бърка ЕС във вътрешните и работи?
  • 7 В Молдова мина насила

    19 0 Отговор
    С фалшификация но в Грузия номера ви няма да мине
  • 8 Ха-ха-ха

    14 0 Отговор
    Дали отвъд океана също ще ни докладват за изборите си? Ще има ли и там независими наблюдатели?
  • 9 Смайващо нагли

    19 1 Отговор
    Отново двоен стандарт. Ще разследват Грузия, където не им изнасят резултатите от изборите, а не разследват чудовищните престъпления на нашите избори. Бореле да ти е…ем и европейския съюз
  • 10 12345

    12 0 Отговор
    Евродемокрация в действие. Ако печелиш всичко е ок. Ако загубиш, значи е имало нарушения.
  • 11 Тома

    15 0 Отговор
    Какъв ч.е.п търси е.с. в Грузия че да му се отчитат.Първо да погледнат как зеления от май месец е никой а те му се кланят защото е краварски васал
  • 12 Бивш канадец

    12 0 Отговор
    Къде беше ЕС, когато в САЩ гласуваха по пощата 150-годишни старци, и хвърляха в канавките чувалите с бюлетини за Тръмп? Или, ще кажете, в паничката та ефрейтора не се гледа?
  • 13 дядото

    2 0 Отговор
    народа на грузия иска свободна и независима държава.тези иди оти от нато и ес като какви се изживяват- като окупатори,като господари или насила я правят зависима от русия.демокрация-пфу