Отидете към основна версия

3 789 12

Над 40 убити при сблъсъци в Одеса

  • одеса-
  • славянск-
  • украйна

Началото на безредиците беше поставено в петък следобед, когато стотина проруски активисти, размахващи полицейски палки и с каски на главите си, нападнаха митинг

Най-малко 40 души бяха убити, а други десетки ранени при сблъсъци между проруски активисти и украинци, които окървавиха Одеса, съобщават световните медии.

3, 4 и 5 май са обявени от властите в Одеса за дни на национален траур.

Най-малко 38 души загинаха пожар в сградата на профсъюзите. Пламъци обвили втория и четвъртия етаж на сградата на профсъюзите в Одеса. Властите съобщиха и за 50 ранени, от които и десетима служители на реда.

Според официалната информация 30 души са били задушени от дима, а други 8 са загинали, докато са скачали от прозорците на профсъюзния дом.

Началото на безредиците беше поставено в петък следобед, когато стотина проруски активисти, размахващи полицейски палки и с каски на главите си, нападнаха митинг на 1500 души в Одеса.

В сблъсъците загинаха четирима души и бяха ранени 15 души. Сред ранените са трима полицаи, сред които заместник-началникът на одеската полиция Дмитро Фучуджи, както и трима журналисти.

ИТАР-ТАСС обяви, че масовите безредици на Съборния площад са били „провокирани от около 1500 радикално настроени привърженици на киевските власти и ултраси на местният футболен клуб „Черноморец".

През последните седмици ключовият черноморски град Одеса оставаше настрана от вълненията, разкъсващи Украйна. Междувременно стана известно, че армията е подновила атаката срещу позиции на сепаратисти в Славянск. Съобщава се за двама убити войници. Преди това проруските сили свалиха два украински хеликоптера като единият пилот загина, а другият беше пленен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: