Last news in Fakti

3 Май, 2014 08:44 2 292 1

Тридневен траур в Одеса

  • одеса-
  • украйна-
  • траур

Броят на загиналите достигна 46 души

Тридневен траур е обявен в Одеса, съобщи официалния сайт на Одеса. Властите в града са взели решението заради трагичните събития от вчера, при които над 40 души изгубиха живота си по време на улични сблъсъци. Флаговете на обществените сгради и знамето на Украйна ще бъдат свалени наполовина и към тях ще бъдат прикачени траурни ленти.
 
Прокуратурата в Одеса потвърди смъртта на 46 души при вчерашните сблъсъци. Над 200 души са потърсили помощ в здравните заведения. 20 от пострадалите са служители на милицията.
 

Кличко: Милицията е виновна

 

За масовите безредици в Одеса, довели до гибелта на близо 40 души, голяма част от вината носи ръководството на местната милиция, заяви лидерът на партията УДАР Виталий Кличко, цитиран от РИА Новости. "За страшните събития в Одеса отговорността е преди всичко на правоохранителните органи. Те бяха предупредени за възможни провокации", се казва в изявление на Кличко. Той призова управлението на страната да направи незабавно кадрови промени в ръководството на милицията както на областно равнище, така и на министерско.

Повече от 130 души са задържани от милицията в Одеса, съобщи УНИАН. Образувани са 10 съдебни производства. В съобщение на областното управление на милицията се подчертава решимосттта на правоохранителните органи да се запази реда в града. 

Началникът на Главното управление на милицията в Одеска област Пьотр Луцюк е уволнен и срещу него започва служебно разследване, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство на Украйна в събота.

Значителна част от жертвите, над 30 души, са загинали от пожара в Дома на профсъюзите, подпален от екстремистите. Повечето тях са се задушили в сградата, осем са загинали, скачайки от прозорците.
 
Съобщава се и за загинали 15 руски граждани, а Москва поиска от Киев да потвърди или отрече тази информация.
 
Събитията в Одеса "се възприемат в Москва като още една проява на престъпната безотговорност на киевските власти, които си затварят очите за наглите национал-радикали, включително за "Десен сектор", организиращи кампания на физически терор срещу привърженици на федерализацията и на реални конституционни промени в украинското общество", заяви руското Министерство на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Руснаците няма да забравят това, което се случи в Одеса. А още повече тези, които приготвяха коктейлите "Молотов", а те с целия си акъл се хвалеха из интернет, ето ги-http://vk.com/wall-53474?q=%23%D0%92%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B5.
Новини по държави: