Отидете към основна версия

26 048 4

С тази диета ядем много, а отслабваме бързо

  • диета-
  • режим-
  • отслабване-
  • килограми-
  • мазнини

Създателят на диетата твърди, че с нея се свалят средно 7 килограма още през първия месец

Снимки: Shutterstock

“Моят метод предполага отслабване средно със 7 кг. през първия месец и с по 4,5 кг всеки следващ месец", твърди професорът от Аризона д-р Фърмън и създател на хранителния режим.

"Няма да усещате глад и можете да ядете колкото ви се иска, но най-важното е, че такава диета предпазва от хипертония, атеросклероза, рак, затлъстяване, захарен диабет 2 тип и много други болести на цивилизацията. Ако вече имате някоя от тези болести, тази диета оказва лечебен ефект.”

Лекарят обръща внимание на факта, че в днешно време дори не готвим храна у дома, просто стопляме полуфабрикатите в микровълновата печка.

Основа на неговата диета е растителната храна, съдържаща така полезните и дори лечебни фитонутриенти, към които се отнасят каротиноидите, флавоноидите, органичните съединения на сярата, хранителните влакна и т.н. В днешно време са известни повече от десетки хиляди такива вещества.

Буквално всеки ден в зеленчуците, плодовете и горските плодове се откриват все нови и нови подобни хранителни вещества с полезни свойства. Д-р Фърмън казва, че сега се намираме в пика на революцията на фитонутриентите. Доказано е, че те ни защитават от редица заболявания, включително най-страшните.

“Ракът говори за дефицит на плодове и зеленчуци в менюто”, заявява д-р Фърмън. Най-полезният продукт според него е този, в който има много фитонутриенти, витамини, минерали, белтъчини и малко калории. Той ги нарича “продукти с висока питателна плътност”.

По този показател той класифицира продуктите от 0 до 100 точки и колкото повече са точките, толкова продуктът е по-полезен. “Диетата на Фърмън” се състои само от продукти с високи точки.

Както се вижда, най-богати на нутриенти са зелените листни зеленчуци. Освен че съдържат редица фитонутриенти, в тях има много повече белтъчини, отколкото в месото. Д-р Фърмън го доказва с конкретни цифри. Особено набляга той на броколите в това отношение, като изтъква, че именно този вид зеле е най-силният продукт, с който можем да се борим с рака. Това е най-голямото предимство на неговата диета.

Нова диета следва биологичния часовник на човека

“Зеленолистните зеленчуци съдържат толкова малко калории и толкова много хранителни вещества и съединителна тъкан, че колкото повече ги консумирате, толкова повече килограми ще сваляте. Аз препоръчвам на моите пациенти да си сложат бележка на хладилника: “Основното ми ястие е салатата”. В случая означава всякакъв зеленчук, който можем да ядем в суров вид. Голяма порция от тази суперхрана е ключът към вашия успех. Това е тайната не само на тънката талия, но и гаранция за защита от опасни заболявания. Не пийте плодови сокове, по-добре яжте плодовете, защото соковете водят до затлъстяване”, пише проф. Фърмън.

Важна роля в диетата играят първите 6 седмици, по време на които организмът свиква към новия стил на хранене и към новите вкусове. Затова през този месец и половина много строго изпълнявайте всички изисквания. След 6-ата седмица можете да се храните по-разнообразно и с по-малко ограничения.

Едно от основните правила за целия живот е правилото 90%. Това значи менюто ви на 90% да се състои от нерафинирана храна от растителен произход. Само 10% калории могат да постъпват от животински продукти - месо, птиче месо, риба, млечни произведения.

Ако някой от вас не е готов за такъв стил на хранене, не трябва да слага кръст на тази великолепна диета. Защото дори само ако откажете полуфабрикатите, готовите продукти, сладкишите и тестените изделия, но спазвате правилата за консумиране на растителна храна и хапвате по малко животински продукти от истинско месо, а не от полуфабрикати, все едно - ще имате голяма полза.

Ето в кои продукти се съдържат най-много полезни хранителни вещества:

100 точки - пресни тъмнозелени листни зеленчуци - белокочанно зеле, спанак, рукола, синап, крес-салата;

95 точки - Други зелени и листни зеленчуци - китайско зеле, брюкселско зеле, броколи, зелен фасул, зелен грах, аспержи;

50 точки - Богати на нутриенти други зеленчуци - домати, краставици, пипер, цветно зеле, патладжани, гъби, лук, репички, суров морков, артишок;

45 точки - Пресни плодове - ябълки, портокали, праскови, круши, ягоди, черна боровинка, сливи, диня, киви, вишна, ананас, грозде, банани;

40 точки - Бобови продукти - леща, фасул, черен боб, грах

30 точки - Пресни ядки и семена - слънчоглед, тиквено и ленено семе, сусамено семе, орехи, бадеми, кашу, фъстъци, лешници

25 точки - Цветни зеленчуци, съдържащи целулоза - тиква, ряпа, картофи, царевица

20 точки - Пълнозърнести продукти - овес, елда, ечемик, бял и кафяв ориз, просо, киноа, булгур, пълнозърнест хляб

Продукти с хранителна стойност под 20 точки:

18 точки - Риба

15 точки - Обезмаслени млечни продукти, яйца и пилешко

8 точки - Маслени млечни продукти и червено месо

6 точки - Хляб от рафинирано бяло брашно и макарони

3 точки - Сирене

1 точка - Всякакви рафинирани масла

0 точки - Рафинирани сладкиши - торти, тестени сладки, газирани напитки

Режимът за първите 6 седмици изглежда по същия начин:

• Всякакви пресни зеленчуци - целта е 500 г на ден.

• Приготвяне на ястия от зеленолистни и други зеленчуци: домати, патладжани, гъби, пипер, лук, моркови, всякакъв сорт зеле и т.н. - 500 г на ден.

• Боб и всякакви бобови продукти, приготвени както ви харесва, включително зелен боб.

• Пресни плодове - не по-малко от 4 пъти на ден.

Можете да си хапвате, но в ограничени количества:

• Тиква, царевица, картофи, ориз, пълнозърнест хляб, сухи закуски от булгур - не повече от 1 порция или 1 чашка на ден.

• Сурови ядки и семена - не повече от 30 г на ден.

• Авокадо - не повече от 60 г на ден.

• Сушени плодове - не повече от 2 супени лъжици на ден.

• Ленено семе - не повече от 1 супена лъжица на ден.

Абсолютно забранено:

• Всички млечни и животински продукти.

• Похапвания между отделните хранения.

• Плодови сокове.

• Масла и пържени ястия.

Най-удобният план за хранене:

Закуска: пресни плодове.

Обяд: салата, бобови продукти и плодове.

Вечеря: салата и два вида варени зеленчуци (500 г), плодов десерт.

За засилване на вкуса използвайте натурални пикантни подправки, без сол. Може да си направите сос от доматено пюре, лук и чесън, но без масло и сол.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Свързани новини