Отидете към основна версия

54 904 207

Прибирането в България – мисия невъзможна

  • великобритания-
  • българи-
  • полети-
  • българия-
  • лондон-
  • софия

Премеждията на група работещи българи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Затварянето на границите буквално направи невъзможно прибирането на хиляди българи в родината. Фейсбук групите за българи в чужбина са залети с въпроси как човек може да се прибере в България. Често това са хора, попаднали във форсмажорни обстоятелства и им се налага бързо да се приберат при роднини.

Полетите от и до Лондон бяха сред най-късно спрените след въвеждане на извънредното положение. Въпреки това пътниците по въпросната дестинация изпитват огромни трудности за придвижване до София. Последният е на група работещи българи в Лондон. Ето какво разказват те, цитирани от „Новини Лондон“:

На 16.04.2020г. се случи следния инцидент. Имаме закупени билети за да се приберем в България за да посрещнем настъпващия празник със семействата си и поради невъзможността заради корона вирус да продължим работа тук във Англия. На отиването ни на летище Лутън ни бе връчена заповед номер 45-01-186 от 16.04.2020г. със която се прекратяват всички полети от и до България . Заповедта влиза във сила от 16/04/2020г. Парадоксът е , че заповедта е издадена от деня за деня и никой не ни е уведомил.

Проблемът за който ви пиша е следния: Ние, а и повечето който бяхме на летище Лутън преди да се приберем в България сме си напуснали квартирите и очакване да се завърнем в родината. Сега очакванията ни са разбити, а ние на улицата тъй като нашия хазаин вече настанява други хора в имота си. Да не споменавам ,че имаше и хора от други краища на Англия които също са напуснали квартирите си ,а вече освен че са улицата са и във друг непознат за тях град. Първото нещо което направихме беше да позвъним в българското посолство. Оказа се, че те научават от нас за въпросната заповед и след като казаха ,че СЪЖАЛЯВАТ ни препратиха да се свържем с този, който я е издал . Следващото звънене беше във Главна дирекция Гражданска Въздухоплавателна Администрация хората издали въпросната заповед от където ни беше казано ,че СЪЖАЛЯВАТ и да се обадим на Външно министерство на дежурния номер от където отново СЪЖАЛЯВАТ и ни насочиха да звъннем отново на българското посолство където да ИЗИСКВАМЕ да ни свържат с посланика Марин Райков, От там ни казаха , че отново СЪЖАЛЯВАТ но със г-н Марин Райков няма как и вариант да ни свържат, но това което ни посъветваха е как да заобиколим заповедта.

Да пътуваме за някой европейки град като примерно Париж, Будапеща, Берлин или друг и от там за България. Ако това е възможно искам да знам какъв е смисъла на въпросната заповед освен на нас да ни се оскъпят билетите във пъти. През цялото време сме се държали възпитано и не сме повишавали тон което записите които направихме могат да потвърдят но не получихме от отсрещната страна. Това се случва със голяма част от нас който сме сега на улицата, а и което ще стане и със много други които имат полети днес, утре и във други ден които не са уведомени и са предприели същите действия да се приберат в родината си и да освободят квартирите. Молбата ми е дайте някаква гласност или адекватни действия поне другите наши сънародници който ще летят за България да не попаднат в нашата ситуация и че Република България се отказва и абдикира от нейните граждани зад граница. Ние помощ и съчувствие от държавата не очакваме а и вече НЕ ЖЕЛАЕМ.

Това което ще направим е да запознаем тукашните медии със безхаберието на българската държава и ще потърсим помощ и съдействие от властите във Великобритания. Желая ви приятни празници с настъпването на Великден който при нас в случая за нас БЪЛГАРИТЕ във Великобритания няма да са такива."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 161 гласа.

Свързани новини