Пицата и пастата, колкото и да е странно, са не само вкусна, но и здравословна храна. А с варено говеждо месо, което често се появява в рецептите за отслабване в Япония, се свързва цял ритуал, въпреки че като цяло те не обичат много месото, пише Риа Новости.
Една от най-популярните национални кухни в света като цяло е италианската. Но колко полезна е тя?
Пица, паста е първото нещо, което ви идва на ум.
"Нашата кухня се счита за една от най-здравословните. Това косвено се потвърждава от дълголетието на италианците. Дори в много напреднала възраст (над 90 години) те остават активни и весели", казва собственикът на верига от ресторанти шеф Луиджи Поджи, цитиран от Дарик.
Италианската кухня се основава на зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения, както и морски дарове, сирена, месо. Освен това зеленчуците и плодовете са сезонни, за предпочитане от собствената им градина.
Паста - само от твърда пшеница.
"Такава паста дава енергия и в нея има умерено количество калории. Тези, които са особено внимателни за фигурата си, да добавят по-леки зеленчукови сосове", обяснява Луиджи Поджи, който е категоричен, че от истинските тестени изделия не се напълнява.
Не повече от пет съставки и малко масло
За да не надебелявате от пицата, трябва да използвате специално високо протеиново брашно, тестото трябва да се остави да престои поне 48 часа, а резултатът е въздушен, лесно смилаем продукт, който не провокира жажда по време на храносмилането.
„Друга тайна на италианската кухня е простотата на рецептите: в едно ястие трябва да има не повече от пет съставки“, каза още Луиджи Поджи.
Също така в Италия майонеза не се използва, а за за дресинга италианците използват екстра върджин зехтин. Същото може да се каже и за гръцката, испанската и средиземноморската кухня като цяло, която се смята за една от най-здравословните в света. Трябва да внимавате и с маслото. „Много хора смятат, че колкото повече е то, толкова по-здравословно е, отбелязва Екатерина Муравьова, експерт по корекция на теглото и психология на храненето. „Това е доста опасна заблуда", смята тя.
Кухня на дълголетието
В Япония много хора са на възраст над 100 години, а най-старият обитател на Земята е японката Кейн Танаке, която е родена на 2 януари 1903 година. Така че не напразно местната кухня е призната за стандарт за здравословно хранене.
„Имаме важни нюанси, ритуали и правила", обясняват от Японската национална туристическа организация (JNTO). „Нашите готвачи готвят само с пресни съставки, така че всяко ястие е част от сезона.", добавят те.
Дори преди 150 години японците са били много предпазливи към месото. Сега говеждото Wagyu е известно по целия свят. Европейците особено обичат пържолите от него.
Но за привържениците на здравословния начин на живот има шабу-шабу, а похапването му е цял ритуал. За да го приготвите ще ви е необходима тенджера с вряла вода и тънко нарязани зеленчуци и месо. Първо се слагат зеленчуците, за да стане бульона. След това нарязаното на тънки парчета говеждо месо се потапя за кратко в бульона.
Но все пак основата на всички ястия е оризът. Рибата, морските дарове, зеленчуците и гъбите също са много важни. Рибата и морските дарове съдържат необходимия ни йод, както и огромен набор от микроелементи и витамини.
Диетологът Инна Кононенко обяснява в своя блог колко полезни са морските дарове. Например, 100 грама миди съдържат 16 процента от дневния протеин с аминокиселини, които не се съдържат в рибата или говеждото месо.Скаридите съдържат провитамин А за зрение, витамини от група В за укрепване на косата и ноктите, витамини D и Е, които поддържат кръвоносната система, витамин С, който е полезен за имунитета.
Отидете към основна версия
8 Януари, 2021 18:02 3 787 21
Как да ядем пица и паста без да дебелеем?
Как италианците превърнаха храната си в здравословна и полезна
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.