Тъмночервеното цвекло е задължително за здравословното хранене, посочва zdrave.to. Неслучайно то се препоръчва на хора, които имат проблеми със сърцето и кръвоносната система. Това се дължи на факта, че съдържа много полезни вещества:
- високо съдържание на аскорбинова киселина, микроелементи;
- специфични вещества холин и бетаин, които имат антимикробно действие;
- червеният пигмент бетаин инхибира растежа на злокачествени тумори;
- калцият и кобалтът са от съществено значение за синтеза на витамин В12, който регулира метаболизма;
- желязо – без него няма нормална хемопоеза;
- рекордьор е по количеството йод, благодарение на което активно се бори срещу атеросклерозата;
- магнезий - понижава високото кръвно налягане;
- пектинови вещества - повече, отколкото в морковите и дори в ябълките);
- фибри, органични киселини и азотни вещества, които нормализират храносмилането;
- антоцианините, които придават на цвеклото наситен лилаво-червен цвят, помагат за усвояването на витамин С, нормализират нивата на холестерола в кръвта и подобряват метаболизма;
- бетанинът предотвратява появата на злокачествени тумори, участва в метаболизма на протеините и в производството на холин, който контролира чернодробната функция.
Цвеклото е забележително с това, че запазва своите полезни качества както прясно, така и преработено.
При високи нива на холестерол ястията от цвекло трябва да се консумират всеки ден, тъй като магическият кореноплоден зеленчук свързва холестерола в червата и му пречи да навлезе в кръвта.
Също така, благодарение на йода, цвеклото е отлично средство за предотвратяване на атеросклероза.
При хипертония и съдови спазми помага сок от цвекло и мед (по една част от двете) или комбиниран със сок от червена боровинка (2:1): четири дни подред преди хранене, по половин чаша, до четири пъти на ден.