Отидете към основна версия

7 577 8

Български зеленчук стабилизира кръвното

  • сърце-
  • кръвно налягане-
  • червено цвекло-
  • полезно-
  • кръвоносна система

Червеното цвекло е изключително полезно за сърцето

Снимки: Shutterstock

Тъмночервеното цвекло е задължително за здравословното хранене, посочва zdrave.to. Неслучайно то се препоръчва на хора, които имат проблеми със сърцето и кръвоносната система. Това се дължи на факта, че съдържа много полезни вещества:

- високо съдържание на аскорбинова киселина, микроелементи;

- специфични вещества холин и бетаин, които имат антимикробно действие;

- червеният пигмент бетаин инхибира растежа на злокачествени тумори;

- калцият и кобалтът са от съществено значение за синтеза на витамин В12, който регулира метаболизма;

- желязо – без него няма нормална хемопоеза;

- рекордьор е по количеството йод, благодарение на което активно се бори срещу атеросклерозата;

- магнезий - понижава високото кръвно налягане;

- пектинови вещества - повече, отколкото в морковите и дори в ябълките);

- фибри, органични киселини и азотни вещества, които нормализират храносмилането;

- антоцианините, които придават на цвеклото наситен лилаво-червен цвят, помагат за усвояването на витамин С, нормализират нивата на холестерола в кръвта и подобряват метаболизма;

- бетанинът предотвратява появата на злокачествени тумори, участва в метаболизма на протеините и в производството на холин, който контролира чернодробната функция.

Цвеклото е забележително с това, че запазва своите полезни качества както прясно, така и преработено.

При високи нива на холестерол ястията от цвекло трябва да се консумират всеки ден, тъй като магическият кореноплоден зеленчук свързва холестерола в червата и му пречи да навлезе в кръвта.

Също така, благодарение на йода, цвеклото е отлично средство за предотвратяване на атеросклероза.

При хипертония и съдови спазми помага сок от цвекло и мед (по една част от двете) или комбиниран със сок от червена боровинка (2:1): четири дни подред преди хранене, по половин чаша, до четири пъти на ден.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.

Свързани новини