7 Май, 2021 22:30 7 576 8

Български зеленчук стабилизира кръвното

  • сърце-
  • кръвно налягане-
  • червено цвекло-
  • полезно-
  • кръвоносна система

Червеното цвекло е изключително полезно за сърцето

Български зеленчук стабилизира кръвното  - 1
Снимки: Shutterstock

Тъмночервеното цвекло е задължително за здравословното хранене, посочва zdrave.to. Неслучайно то се препоръчва на хора, които имат проблеми със сърцето и кръвоносната система. Това се дължи на факта, че съдържа много полезни вещества:

- високо съдържание на аскорбинова киселина, микроелементи;

- специфични вещества холин и бетаин, които имат антимикробно действие;

- червеният пигмент бетаин инхибира растежа на злокачествени тумори;

- калцият и кобалтът са от съществено значение за синтеза на витамин В12, който регулира метаболизма;

Български зеленчук стабилизира кръвното

- желязо – без него няма нормална хемопоеза;

- рекордьор е по количеството йод, благодарение на което активно се бори срещу атеросклерозата;

- магнезий - понижава високото кръвно налягане;

- пектинови вещества - повече, отколкото в морковите и дори в ябълките);

- фибри, органични киселини и азотни вещества, които нормализират храносмилането;

- антоцианините, които придават на цвеклото наситен лилаво-червен цвят, помагат за усвояването на витамин С, нормализират нивата на холестерола в кръвта и подобряват метаболизма;

- бетанинът предотвратява появата на злокачествени тумори, участва в метаболизма на протеините и в производството на холин, който контролира чернодробната функция.

Цвеклото е забележително с това, че запазва своите полезни качества както прясно, така и преработено.

При високи нива на холестерол ястията от цвекло трябва да се консумират всеки ден, тъй като магическият кореноплоден зеленчук свързва холестерола в червата и му пречи да навлезе в кръвта.

Също така, благодарение на йода, цвеклото е отлично средство за предотвратяване на атеросклероза.

При хипертония и съдови спазми помага сок от цвекло и мед (по една част от двете) или комбиниран със сок от червена боровинка (2:1): четири дни подред преди хранене, по половин чаша, до четири пъти на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    6 2 Отговор
    Дай ми 20тона домати, ще получиш 1 кило суджук и 100 пилета...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цвекльо

    2 1 Отговор
    За хората, които имат проблеми с кръвното напоследък латинката (растение) също помага. Червеното цвекло е илюзия за далтонистите.
  • 4 Цвеклото

    7 0 Отговор
    Наистина е полезно за много неща, но прави оксалатни камъни в бъбреците.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Какво означава

    6 0 Отговор
    "български" зеленчук? Това пък как го решихте?
  • 7 Циганин

    3 0 Отговор
    В общи линии всичко е вредно, преработените храни съдържат консерванти, оцветители, емулгатори и какви ли още не. Подовете и зеленчуците ги тъпкат с пестициди, ако искаш да се храниш здравословно сам трябва да си отглеждаш храната.
  • 8 Че откога

    0 1 Отговор
    червеното цвекло е български зеленчук? И след като боршът с цвекло е особено популярен в Украйна и Русия, значи ли, че там няма сърдечни болести? Ъакт е, че във Фратция тези болести са най-редки в Европа, но там има червено вино и традиция "малко, но постоянно".